Krav til miljø og utstyr for undulat

Undulater er nysgjerrige og lekne. Det er viktig å legge mye omtanke i å sikre fuglene god plass.

Voliére eller bur

Et voliére, som er et ekstra stort bur med flygemuligheter, anbefales. Voliéret kan bygges innendørs, gjerne med en egen uteavdeling til sommerbruk. Her finner du mange tips i bøker eller på internett. En dyrebutikk kan også hjelpe deg med å bestille ferdige voliére-elementer eller fuglenetting, dersom du velger å bygge voliéret selv.

Hvis du velger å bruke bur, bør du velge et størst mulig bur. Undulatene må ha mulighet til å fly mellom sittepinnene. Små, runde bur er ikke egnet for undulater.

Undulater som bor i bur har behov for å komme ut og fly, helst hver dag. Du bør alltid være til stede og ha kontroll over situasjonen. Vanlige farer er åpne vinduer, husdyr, giftige planter, biting på ledninger, åpne flammer, varme plater, fulle oppvaskkummer og ubetenksomme småbarn. Fugler kan også falle ned bak tunge skap eller krype inn i de underligste smutthull. Hvis du ikke kan slippe fuglene ut i rommet for å fly, må voliéret være så stort at fuglene får tilfredsstilt flygebehovet inne i det.

Undulatene trenger godt lys, men pass på at de ikke blir overopphetet av direkte sol eller andre varmekilder. Dersom fuglene ikke har god tilgang på dagslys, er det lurt å anskaffe lysrør eller lyspærer med UV-lys spesielt beregnet på fugler. Trekk fra åpne vinduer og dører er skadelig for fugler. Undulatene bør heller ikke plasseres rett ved fjernsynsapparatet, i kjøkken med stekeos og damp eller utsettes for passiv røkning.

På varme, vindfrie sommerdager kan undulatene godt flyttes utendørs, for eksempel på terrassen. Fuglene må alltid ha mulighet til selv å søke skygge, så du kan gjerne feste et håndkle eller lignende over deler av voliéret eller buret. Du må også sikre voliéret eller buret mot katter, hunder og ikke minst rovfugler, som for eksempel skjærer.

Undulatene trenger sittepinner, helst av naturgreiner fra frukttrær eller liknende. Varierende tykkelse på sittepinnene forebygger trykkskader under føtter og tær. Pinner av naturgrener gir også undulatene mulighet til å gnage på bark og knopper. Dette liker de godt, og det gir også nebbet naturlig slitasje. Sittepinner med sandpapir kan skade føttene og bør ikke brukes.

Som bunnmateriale i voliére og bur er det mest hygienisk å bruke papir, for eksempel tørkepapir eller ubleket matpapir. Du kan også kjøpe en egen type sand i dyrebutikken og strø oppå papiret.

Mange undulater liker å leke i vann. I voliérer kan du sette inn et tungt, lavt kar ned badevann. Har du mindre plass, kan et fuglebadekar henges opp i innredningen. Det bør ikke være dypere enn at fuglene kan stå på bunnen. Å dusje undulatene med lunkent vann fra en sprayflaske er også et alternativ, dersom undulatene liker det.

Leker

Undulater er nysgjerrige og lekne. De trenger noe å aktivisere seg med og har ofte glede av leker, som for eksempel bjeller og husker. Selv om speil og kunstige plastikkundulater er veldig populære hos enslige fugler, kan ikke dette erstatte en levende fuglevenn. Speil kan også gjøre at undulaten ikke så lett vil ta kontakt med deg fordi den opplever speilet som en kamerat. Da er det bedre for fuglen å ha selskap av en annen fugl og å være tam, slik at den har glede av selskap med deg også.

Rengjøring

Nødvendig renhold av voliéret avhenger av fugletetthet, størrelse og bunnforhold, men to ganger i uka er stort sett nødvendig. Det kan være lurt å fjerne avføring daglig under de stedene undulatene vagler seg om natten. Fôrkopper med bløtt fôr og vannbeholdere må tømmes og vaskes daglig. 

Del
24.06.2022 06:51

Advarer mot fugleinfluensa

Mange villfugler smittet med fugleinfluensa er den siste tiden funnet fra Rogaland i sør til Finmark i nord. Mattilsynet ber alle om å ikke røre syke eller døde fugler.

20.12.2017 11:50

10 råd om kjæledyr og fyrverkeri

Mange hunder og katter er redde for fyrverkeri. Her er ti gode råd til nyttårsaften.

21.12.2016 11:12

Fugleinfluensa i Norden

Det er nå påvist fugleinfluensa i Danmark, Sverige og på Åland i Finland. Dette gjør at veterinærinstituttet har oppjustert risikovurderingen for smitte i Norge.