Helse og sykdom

En frisk skilpadde skal ha klare øyne og et oppvakt uttrykk. Et vanlig tegn på sykdom eller mistrivsel hos skilpadder er at de slutter å spise, blir inaktive og mister vekt.

Den skal ha god matlyst og ha avføring omtrent hver tredje dag. Avføringen skal være fast. Skilpadden skal uten problemer kunne bevege seg med kroppen løftet fra underlaget, og skal vanligvis ha et hardt og høyt skall.

Et vanlig tegn på sykdom eller mistrivsel hos skilpadder er at de slutter å spise, blir inaktive og mister vekt. Det kan være mange årsaker til sykdom eller mistrivsel, de vanligste er mangler i kostholdet og dårlig hygiene. Dersom du har mistanke om at noe ikke er som det skal være med skilpadden din, bør du straks kontakte en veterinær. Hvis du venter for lenge med å kontakte veterinær kan til og med ukompliserte sykdommer bli alvorlige eller uhelbredelige.

Noen vanlige sykdommer og lidelser hos landskilpadder er

Parasitter

I naturen lever skilpadder normalt med parasitter i tarmsystemet. I fangenskap kan disse parasittene få gode vekstbetingelser og forårsake sykdom. Det er derfor viktig å sjekke avføringen hos veterinær for å lete etter parasitter. Hos skilpadder som går ute bør avføringen sjekkes hver høst. Hos skilpadder som bare er inne bør avføringen undersøkes når man får skilpadden i hus og deretter hvis det oppstår problemer som tynn, illeluktende avføring eller vekttap.

Kalsiummangel

Denne tilstanden fører til mykt skall og skjelett. Skallet vil bli deformert og etter hvert vil skilpadden få problemer med å bevege seg. Nebbet kan også bli deformert. Feil kosthold og mangel på riktig belysning (UV-stråler) forårsaker dette.

Luftveislidelser

Du vil kunne se bobler i øyekroken og  fra nesa på skilpadder ved luftveisinfeksjon. Ofte kan man også høre en ulyd når skilpadden puster. Luftveislidelser må behandles hos veterinær. Trekk, feil temperatur og stress øker faren for slike problemer.

Forstoppelse

Hvis underlaget til skilpadden inneholder småstein, kan den spise dette i store mengder og få problemer med fordøyelsen. Noen tilfeller krever kirurgisk behandling, men oftest kommer steinene ut ved hjelp av medisinsk behandling.

Del
13.05.2020 18:15

Fjern skilpadden fra gulvet

Tradisjonelt stuehold er feil for skilpadder. De kan bli syke eller stresset av å gå mye innendørs på stuegulvet.

19.12.2017 10:36

Slangene ut av skapet

Veterinærklinikker får flere reptilpasienter etter at forbudet mot å holde skilpadder, øgler og slanger i norske hjem ble opphevet.

27.09.2017 11:07

Eksotiske kjæledyr tillatt

I dag trer nye regler for hold av reptiler i kraft. Det betyr at 19 arter i kategoriene slanger, øgler og skilpadder kan holdes som kjæledyr.