Rottas biologi og atferd

Rottene tilhører den største familien i dyregruppen gnagere. Kjæledyrrottene er av arten brunrotte, den samme arten som man finner ute i naturen og i forskningslaboratorier.

Den ville brunrotta er vanligvis fra 250-600 gram, hannene er større enn hunnene. Kroppslengden er mellom 11 og 28 cm, halelengden er mellom 9 og 23 cm. Halen er vanligvis kortere enn kroppen. Brunrotter er fra naturens side brune med lys underside, men mange års avl har gitt oss en rekke forskjellige farger og tegninger hos tamme rotter.

Rotter er sosiale dyr. I naturen lever de i grupper i underjordiske ganger med flere rom, ofte med flere inn- og utganger. Rottene hjelper hverandre med ungepass og pelsstell, og slåss sjelden. Rotter spiser mye forskjellig og i naturen brukes mye av tiden til å lete etter mat.

Rotter er oppfinnsomme og smarte dyr som raskt lærer seg å løse problemer og unngå farer. De er også flinke til å klatre og svømme, og tennene deres kan gnage seg gjennom det meste. Selv om rottene i naturen er hardføre og tilpasningsdyktige, har mange års avl i fangenskap gjort de tamme rottene mer følsomme overfor bl.a. skiftende temperaturer og smittsomme sykdommer. Tamme rotter blir derfor sjelden mer enn to år gamle.

Del
18.01.2016 10:37

Ørkenrottas biologi og atferd

Ørkenrotta er en middels stor gnager. Av utseende minner den om en blanding av hamster og stor mus.

29.09.2023 14:43

Passer rottehold for deg?

Vurderer du å skaffe deg rotter som kjæledyr? Her er nyttig informasjon om hva du bør ha tenkt gjennom først.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.