Hva du bør tenke over - før du skaffer deg rotte

Å holde rotter som kjæledyr er en krevende hobby. Rotter er svært intelligente og sosiale, noe som gjør at de egner seg godt som kjæledyr.

Men det betyr også at disse dyrene hver dag har stort behov for variert aktivitet og kontakt med deg. Rotter trenger mye plass, klatremuligheter og gjemmesteder. Rotter egner seg for barn som ønsker seg et aktivt og spennende dyr de kan ha litt kontakt med, men de er ikke utpregede «kosedyr».

Siden rotter er sosiale dyr, bør du holde minst to av samme kjønn sammen. Både hunnrotter og hannrotter finner seg godt til rette i grupper av samme kjønn. Hannene er ofte rolige og bedagelige, mens hunnene gjerne er mer aktive. Rotter skal ikke holdes i samme bur som andre dyrearter, da de kan finne på å skade andre dyr hvis de får sjansen til det.

Rotter selges i dyrebutikken og fra oppdrettere. Hos en oppdretter vil ofte utvalget av dyr være større enn i butikk, og det er lettere å få informasjon om dyrets foreldre. En rotteunge er klar til å flytte fra mor når den er ca. 5 uker gammel, og blir også ofte kjønnsmoden ved denne alderen. Når du kjøper rotter, bør du derfor forsikre deg om at hannrotter og hunnrotter holdes i hvert sitt bur, slik at du ikke risikerer å komme hjem med en drektig hunn.

Rotter er dessverre ofte plaget med sykdommer som luftveisinfeksjoner og svulster, så du må være forberedt på kostnader til dyrlege.

Rottene i ferien

Du er ansvarlig for at røttene dine får forsvarlig stell, også når du er bortreist. Før du anskaffer deg rotter, bør du derfor snakke med venner og familie om hjelp til å passe dyrene i feriene. Du bør informere den som skal passe rottene om rutinene for fôring, renhold og lufteperioder. Du bør også informere om hvilken veterinær som skal kontaktes ved behov.

Du kan ta med deg rotteburet i bilen når du drar på ferie, men de fleste rotter vil foretrekke å slippe transport med løfting av bur, trekk fra vinduer og mangel på ro. Rotter som er svake, syke eller har diende unger brikke utsettes for transport eller andre stressende begivenheter.

Planlegger du å reise til eller fra utlandet med kjæledyr? Husk at de fleste land stiller strenge krav om gyldige vaksiner og helsedokumenter, fr dyr kan innføres til landet. Du bør sette deg godt inn i hvilke regler som gjelder for din reise i god tid før du drar. Informasjon om hvilke krav som gjelder for dyr som innføres til Norge finner du på mattilsynet.no.

Del
18.01.2016 10:39

Hva du bør tenke over - før du skaffer deg ørkenrotte

Ørkenrottas sosiale vesen, temperament og interessante atferd, gjør den til et godt egnet kjæledyr, spesielt for litt større barn.

29.09.2023 14:43

Passer rottehold for deg?

Vurderer du å skaffe deg rotter som kjæledyr? Her er nyttig informasjon om hva du bør ha tenkt gjennom først.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.