Aktivitet og håndtering

Rottene bør få komme ut av buret minst en time hver dag for å aktivisere seg og tilbringe tid sammen med deg.

Du kan gjemme mat som rottene kan lete etter, la dem grave i en beholder med sand eller jord, eller la dem utforske nye miljøer. Du bør alltid holde øye med rottene når de er på oppdagelsesferd og særlig passe på at de ikke gnager på elektriske ledninger, forsvinner inn i smutthull, blir klemt i dører eller lignende. Rotter er mest aktive morgen og kveld, og det kan lønne seg å legge aktiviseringen til denne tiden for å følge rottenes naturlige døgnrytme.

Rotter er svært intelligente, og ved hjelp  av belønning kan de lære mange triks. De kan for eksempel lære seg å komme når du roper på dem, eller klatre opp et sted på kommando, dersom de får en godbit for jobben. Dette er en morsom måte å bli bedre kjent med dyra dine på.

Håndtering

Rotter er i utgangspunktet rolige og vennlige og vil sjelden bite mennesker. Likevel kan skremte rotter som ikke er vant til menneskekontakt bite ganske kraftig, så du bør ta det pent og rolig første gang du hilser på. Den første dagen rotta bor i sitt nye hjem, bør den få ro.

Dersom rotta ikke er temmet fra før, må du være tålmodig og bruke mye tid på å gjøre den trygg på deg de første ukene. Du kan la rotta venne seg til hånden din, som du tar forsiktig ned i buret med en godbit. Hold hånden rolig og la rotta få utforske den og gjøre seg kjent med luktene dine. Her gjelder det å være tålmodig. Etter en stund vil rotta bli fortrolig med deg og vil uten innvendinger la seg løfte opp i hendene dine.

Ei rotte må aldri løftes etter halen, det gjør vondt for dyret og halen kan skades. Bruk begge hender og hold rotta under bryst/mage med støtte under bakføttene. Det kan godt hende at rotta heller vil sitte på skulderen din eller krype inn i ermet på genseren din.

Rotter ser ut til å sette pris på kontakt med mennesker, men det er sjelden de sitter stille lenge nok til å bli kost med. Noen rotter kan likevel bli ganske kjælne.

Del
29.09.2023 14:43

Passer rottehold for deg?

Vurderer du å skaffe deg rotter som kjæledyr? Her er nyttig informasjon om hva du bør ha tenkt gjennom først.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

27.09.2017 10:27

Kjølebiler sikrer kvaliteten

Dyrehelsegrossist Europharma tilbyr nå temperaturkontrollert transport av vaksiner og legemidler for å sikre at kvaliteten på produktene ikke forringes.