Krav til miljø og nødvendig utstyr

Papegøyer har behov for stor plass, og den beste løsningen er derfor å lage et volière, som er et stort bur hvor fuglen kan fly.

Å lage en voliére er billigere enn kjøpe et ferdig bur og fuglene vil ha det mye bedre. Med en rull voliéretetting kan man lage et flott volière til fuglene i et hjørne av stuen, og dermed gi dem flere kvadratmeter å bevege seg på. Du finner tips i bøker eller på internett. Dyrebutikken kan også hjelpe deg med å bestille ferdige voliére-elementer eller fuglenetting, dersom du velger å bygge voliéret selv.

Voliére eller bur brukes først og fremst for å beskytte fuglen når den er uten tilsyn. Det er viktig at papegøyene får anledning til å fly fritt omkring utenfor volièret eller buret hver dag. Den korteste veggen i voliéret eller buret bør være minst dobbelt så lang som vingespennet på fuglene. Hvis fuglene må oppholde seg i volièret eller buret i flere timer om dagen, bør de ha plass nok til å fly mellom sittepinnene. Voliéret eller buret bør også være høyt, siden papegøyer liker å klatre.

Sørg for gode lysforhold. Dersom fuglene ikke har naturlig tilgang på dagslys er det lurt å anskaffe lysrør eller lyspærer med UV-lys spesielt beregnet på fugler.

I sommerhalvåret er det bra om papegøyene også får et volière ute i hagen eller på altanen. Da er det viktig at man kjøper netting av en kvalitet som fuglen ikke kan lage hull i. Pass på at papegøyene ikke står i direkte sollys, overoppheting er dødelig. På den annen side tåler de fleste papegøyer en del kulde, forutsatt at de vennes til temperaturen gradvis. Noen papegøyearter kan fint være utendørs også i vinterhalvåret, men da må de alltid ha tilgang til et rom med temperatur på minimum 10 grader.

Innredning av voliére og bur

Som bunnmateriale kan du bl.a. bruke papir (f.eks. gråpapir på rull), støvfri flis eller skjellsand. Hvis du bruker skjellsand skal den males opp før bruk. Unngå å bruke papir med mye trykksverte og voks, det kan være helseskadelig hvis fuglen spiser på det. Du bør skaffe deg informasjon om hva som er det beste underlaget for din art.

Papegøyer trenger sittepinner. Naturlige grener som fuglene liker å gnage på er det beste, alternativt kan du bruke rundstokk som kjøpes i metervare i byggevareforretninger og dyrebutikker. Sittepinner av plast anbefales ikke. Sittepinnene bør være av forskjellig tykkelse. Dette styrker muskulaturen i beina og forebygger trykkskader på føttene.

Mange fugler liker å bade, og fuktighet i fjørdrakten er viktig i den daglige fjærpleien. For mindre arter finnes badekar tilpasset fuglebur. Til større papegøyer kan du prøve å sette inn et lavt, tungt kar i bunnen av voliéret eller buret. Det er viktig at badevannet skiftes ofte, siden fuglene gjerne drikker av det. Uansett om fuglene bader eller ei, bør de dusjes med en dusjeflaske, gjerne daglig. Bruk kun rent vann, såpe kan skade fjærdrakten. 

Papegøyer bruker i naturen mye tid på å lete etter mat, og de kan bruke flere timer på å beskjeftige seg med ting de finner interessante. For å forebygge at fuglene kjeder seg og mistrives, er det viktig å gi dem muligheten til å gjøre slike ting også i fangenskap. Du bør derfor gi Papegøyene tilgang til rikelig med grener, kvister og forskjellige ting i giftfritt, passe hardt materiale som de kan leke med og ødelegge. Det finnes også gode papegøyeleker å få kjøpt hvor fuglen f.eks. må jobbe for å få tak i gjemte godbiter.

Rengjøring

Voliéret eller buret skal vaskes med rent vann og såpe, som skylles godt av. Du bør også vaske sittepinner og annen innredning ofte. Skitne pinner fører til irritasjon og betennelse på fuglenes føtter. Hvor ofte voliéren eller buret bør vaskes avhenger av art og antall fugler, men det bør vaskes minst én gang per uke. Mat- og drikkekopper bør rengjøres hver dag.

Del
23.10.2022 15:15

Fraråder flyvefjærklipping

Rådet for dyreetikk mener flyvefjær på små og store papegøyer ikke skal klippes rutinemessig. De sier at lovverket kan tolkes slik at inngrepet burde være ulovlig.

24.06.2022 06:51

Advarer mot fugleinfluensa

Mange villfugler smittet med fugleinfluensa er den siste tiden funnet fra Rogaland i sør til Finmark i nord. Mattilsynet ber alle om å ikke røre syke eller døde fugler.

21.12.2016 11:12

Fugleinfluensa i Norden

Det er nå påvist fugleinfluensa i Danmark, Sverige og på Åland i Finland. Dette gjør at veterinærinstituttet har oppjustert risikovurderingen for smitte i Norge.