Krav til miljø og nødvendig utstyr

Mus har stort behov for mosjon og stimuli. Det anbefales at du skaffer et størst mulig bur og innreder det slik at dyrene kan utfolde seg.

Et gammelt fuglebur eller et akvarium kan brukes, men det er viktig at sprinklene på buret sitter tett og er i orden. Dersom du bruker akvarium må du lage et lokk av sprinkler, dette må være rømningssikkert og sikre god ventilasjon. Mus kan hoppe og de trenger bare en liten åpning for å komme seg ut. Bunnmaterialet bør være et tykt lag av støvfritt smådyrstrø som er egnet for graving.

Mus foretrekker at buret har flere nivåer i høyden, slik at de kan klatre. Forskjellige typer løpehjul, klatrestativer og andre mosjonsapparater fås kjøpt i dyrebutikkene. Løpehjulet bør ha heldekkende underlag, slik at musenes føtter ikke setter seg fast i sprinklene. Dorullkjerner er fine aktivitets- og skjulesteder. Musene vil sette pris på små, friske grener fra løvtrær, både til å gnage på og klatre i. Musene må også ha skjulesteder hvor de kan krype inn eller bygge rede. Et lite trehus eller en del av en blomsterpotte kan bli et trygt sted hvor de raskt vil bygge et rede. Tørt fint gress eller høy, papir uten trykksverte og små tøybiter er gode redematerialer. Disse må skiftes ut fra tid til annen. Du bør unngå maling, lakk og spiker når du innreder buret. Det samme gjelder leker og innredning av plast, siden musene lett gnager dette i stykker.

Mus trives godt i vanlig romtemperatur. Sett buret på et lyst, åpent og trekkfritt sted opp fra gulvet, ikke i direkte sollys eller for nær varmeovner. I varmt vær må du sørge for god lufting, mus blir lett overopphetet. Mus har god hørsel og blir skremt av høye lyder, plasser derfor ikke buret i nærheten av tv'en, datamaskiner eller musikkanlegg.

I naturen bruker musa mange av døgnets timer til forskjellige aktiviteter, som å lete etter mat, fostre opp unger og bygge rede. I fangenskap får de alt servert. Derfor må du gi dem anledning til forskjellige aktiviteter sånn at de ikke kjeder seg. Uten aktiviteter og utfordringer i buret, kan musene få det som kalles atferdsforstyrrelser. Da begynner de for eksempel å gnage på sprinklene i buret. Lite mosjon kan dessuten føre til dårlig muskulatur og fedme.

Selv om musene har et stort og innholdsrikt bur, har de fremdeles behov for å gå på oppdagelsesferd utenfor buret med jevne mellomrom. Du bør alltid holde øye med dem under disse lufteturene og særlig passe på at de ikke gnager på elektriske ledninger, forsvinner inn i smutthull, blir klemt i dører eller lignende. Du kan gjerne lage en trygg innhegning på gulvet, med spennende og ufarlige ting å undersøke.

Rengjøring

Mus urinerer stort sett på faste plasser i buret. Hannmusen har også for vane å markere reviret med urin. Dette betyr at buret må rengjøres ofte. Du bør fjerne vått strø og avføring daglig og bytte bunnmaterialet i buret én gang i uka. Vask samtidig buret med en luktsvak såpe som er ufarlig for dyrene. 

Del
10.11.2003 00:00

Kreft hos dyr

Kreft er et ord som skremmer oss alle. På dyr, som mennesker, er kreft alvorlig sykdom som mange dør av.

04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

18.01.2016 21:00

Helse og sykdom

En frisk mus skal være ganske aktiv, alltid på farten og nysgjerrig. Halen skal ha glatt hud.