Krav til miljø og utstyr for marsvin

Marsvin er aktive dyr, og har behov for mosjon for å holde seg friske og i riktig vekt. De trenger god plass for å trives.

Oppholdssted

Når du holder flere marsvin sammen må oppholdsstedet være stort nok og innredet slik at det er nok gjemmesteder, spiseplasser, leker osv. til alle. Marsvinene må også ha plass nok til trekke å seg unna hverandre når de har behov for det. For lite plass kan føre til at marsvinene blir stresset, og at de med lavest rang blir mobbet. Et alternativ kan være å innrede et eget rom i huset med en trygg innhegning til marsvinene. Du kan lage en innhegning ved å skjerme et eget hjørne med brede planker eller netting. På gulvet kan du for eksempel bruke vinylbelegg som er lett å holde rent. Hvis du velger å investere i et ferdig bur, anbefales det å velge et størst mulig bur.

Marsvin bør plasseres på et trekkfritt sted som er sikret mot rovdyr. Familiens hund eller katt kan virke truende for et marsvin. Bur bør ikke stå på gulvet og ikke i direkte sollys eller for nær varmeovner. Siden marsvin hører godt, kan de bli plaget av høye lyder fra TV og stereo og høyfrekvente lyder fra datamaskiner o.l. Marsvin trives best i temperaturer mellom 15 og 22 °C.

Marsvin bør ha et hus eller en tunnel hvor de kan sove og gjemme seg hvis de blir utrygge. I tillegg trengs drikkeflaske og en solid matskål som ikke kan velte.

Aktivisering

Bunnen i buret dekkes med strø, for eksempel støvfri treflis av osp. Du bør bytte bunnmaterialet og samtidig vaske gulv og innredning i buret 1-2 ganger i uka. Det er viktig for marsvin å ha rikelig med høy i buret. Dette gir skjul for dyrene og sørger samtidig for at marsvinet kan bruke tennene sine slik at de ikke vokser seg for lange.

Marsvin er aktive dyr, og har behov for mosjon for å holde seg friske og i riktig vekt. Daglige, trygge turer utenfor buret gir marsvinet anledning til å løpe og å undersøke nye ting. Når de løper fritt må du passe på at de ikke kommer i kontakt med ting som kan være skadelig for dem, for eksempel elektriske ledninger som de kan gnage på eller smutthull de kan forsvinne i. Pass også på at du ikke tråkker på dyrene eller klemmer dem i dører.

Marsvin liker solskinn og bør få daglige turer ute i det fri om sommeren. Du kan lage en rømningssikker innhegning som er beskyttet for rovdyr (hund, katt, rovfugl) og hvor det finnes gjemmesteder med skygge og tørt underlag. Husk å ha friskt vann tilgjengelig.

Håndtering

Ved anskaffelse er det best at du overlater marsvinene mest mulig til seg selv det første døgnet, slik at de kan venne seg til de nye omgivelsene. Det er mye å forholde seg til på en gang, med nytt hjem, nytt bur, nye lukter, lyder og kanskje nye artsfrender. Hvis du sørger for å ha et tykt høylag eller annet sted hvor dyrene kan gjemme seg, føler de seg tryggere.

Marsvin må behandles på en forsiktig og rolig måte. Hardhendt klemming og kos kan lett føre til beinbrudd. Marsvin blir også lett skadet ved fall. Derfor bør du ikke løfte dem høyt, men heller håndtere dem mens du sitter på gulvet. Du kan for eksempel sette deg på gulvet når marsvinene løper fritt rundt og la dem selv ta initiativet til kontakt. Hold hånden rolig og la marsvinene få utforske den og gjøre seg kjent med luktene dine. Her gjelder det å være tålmodig. Siden marsvin i naturen er byttedyr, blir de lett skremt og vil gjemme seg. Hvis du gir dem en godbit og klapper dem forsiktig, oppnår du etter hvert dyrenes tillit.

Når du løfter opp marsvin er det viktig at hele kroppen får støtte. Du bør alltid bruke to hender. Ta tak rundt brystet med den ene hånden, mens du støtter bakparten med den andre. Hvis barn skal bære marsvinet bør de holde det inntil kroppen. Marsvin må aldri løftes etter nakkeskinnet.

Marsvin blir ikke like lett renslige som hunder og katter, og kan tisse når du har den på fanget. Som regel vil det være tegn i forkant, som at de napper litt, blir urolige eller rygger bakover. 

Del
25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

27.09.2017 10:27

Kjølebiler sikrer kvaliteten

Dyrehelsegrossist Europharma tilbyr nå temperaturkontrollert transport av vaksiner og legemidler for å sikre at kvaliteten på produktene ikke forringes.