Hva du bør tenke over - før du skaffer deg marsvin

Marsvin er sosiale dyr som bør holdes to sammen eller i grupper. To marsvin av samme kjønn går oftest bra, uansett om de er hunner eller hanner.

Dette gjelder spesielt hvis de er søsken som har vokst opp sammen eller hvis aldersforskjellen mellom dem er stor. Hanner trenger ikke å kastreres for å gå sammen med andre hanner. Kastrering vil heller ikke hjelpe på problemet hvis to hanner ikke går overens.

Ukjente marsvin bør først treffes på et et sted ingen av dem kjenner fra før. Inntil dyrene har blitt vant til hverandre, bør de ikke være sammen uten tilsyn. Det kan bli knuffing til rangen er bestemt. Marsvin har forskjellig personlighet og det hender at to marsvin ikke går sammen. Dersom de slåss, må de skilles. Du kan også holde marsvin sammen i større grupper, men du brikke sette mer enn én hann sammen med hunner.

Hanner som går sammen med hunndyr bør kastreres for å unngå stadige ungekull. Marsvin bør ikke holdes sammen med kanin. Kaniner kan blant annet smitte marsvin med luftveissykdommer og skade dem med de kraftige bakbeina sine.

Når du kjøper et marsvin bør du kontrollere at det ikke har utflod fra nese, øyne, ører eller munn. Pelsen skal være blank og tett, og ikke tilsølt med avføring eller urin. Avføringen skal være fast, uten tegn på diaré. Et marsvin skal være i godt hold. Hvis ryggraden kjennes tydelig når du stryker dyret over ryggen, er det for magert. Pusten skal være regelmessig og lydløs. Et marsvin er avvent fra sin mor ved fire ukers alder. Ungen bør veie minst 300 gram før den skilles fra moren.

Del
25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

27.09.2017 10:27

Kjølebiler sikrer kvaliteten

Dyrehelsegrossist Europharma tilbyr nå temperaturkontrollert transport av vaksiner og legemidler for å sikre at kvaliteten på produktene ikke forringes.