Helse og sykdom

Et sunt og friskt marsvin er aktivt og oppmerksomt. Du bør være oppmerksom på hvordan dyret oppfører seg til vanlig og se etter forandringer.

Pelsen er bløt og blank, øynene klare og blanke. Det er rent rundt nese, øyne, ører og endetarm. Klørne må klippes regelmessig. Dette kan du gjøre selv, men spør veterinæren hvis du er usikker.

Marsvin kan bli syke hvis de borfor tett eller uhygienisk. Bakterier og parasitter trives i miljøet og resultatet kan være utbrudd av diaré, lungebetennelse, forkjølelse, dårlig allmenntilstand eller vekttap. Hvis du mistenker at marsvinene dine er syke eller skadet, bør du straks ta kontakt med en veterinær for råd og eventuell behandling.

Mosjon og riktig kosthold er den beste forebygging av sykdom. Marsvin som får feil eller for mye mat, for lite mosjon eller holdes i for små bur, blir fort tykke, dovne og lite bevegelige.

Siden marsvin er byttedyr, vil de instinktivt forsøke å skjule at de er syke. Derfor bør du være oppmerksom på hvordan dyret oppfører seg til vanlig og se etter forandringer. Hvis dyret slutter å spise eller legger seg ned med matte og apatiske øyne, er det sannsynligvis alvorlig og du må straks kontakte veterinær.

Noen helseproblemer hos marsvin:

Mangelsykdommer grunnet feilernæring er den vanligste årsaken til sykdom hos marsvin. Håravfall, hudsykdommer og tarmsykdommer, slapphet, kramper, lammelser og kortpustethet, dødfdte unger og dårlig allmenntilstand er blant de alvorlige tilstandene som kan oppstå om dyrene ikke fôres riktig. Mangel på C-vitaminer kan også føre til skjørbuk. Riktig fôring med godt høy og nok C-vitaminer forebygger mangelsykdommer.

Utslett og håravfall kan også være forårsaket av midd eller ringorm. Sk råd hos veterinær. Sår og skrammer bør du rense med et mildt desinfeksjonsmiddel. Små sår gror som oftest av seg selv, men kontakt veterinær dersom såret blir større eller betent.

Forkjølelse: Marsvin blir lett forkjølet. Tegn på dette er hosting, nysing og rennende nese. At marsvinet sitter mye stille eller at pelsen reiser seg opp fra kroppen, er andre tegn på sykdom. Forkjølelse er ofte forårsaket av infeksjoner som lett oppstår i fuktig miljø, trekk og kulde. Søk råd hos veterinær.

Diaré er ofte et symptom på tarminfeksjon og resultat av dårlig og mangelfull fôring. Bedervet og muggen mat, samt mye fuktig frukt og grønnfôr, kan være årsaken. Marsvin med diarè blir fort medtatt så det haster med å søke veterinær.

Tannproblemer: Tennene til marsvin vokser hele livet. Det er derfor viktig at de slites naturlig. Hvis dyrene får nok grovt hy av god kvalitet regulerer dette oftest seg selv, men noen marsvin kan ha medfødte feil i tannstillingen. Du bør kontrollere marsvinets tenner med jevne mellomrom. Det første tegn på tannproblemer kan være at dyret sikler fra munnen eller slutter å spise. Hvis tennene vokser seg for lange og/eller skjeve, må de slipes eller trekkes. Kontakt veterinær.

Del
25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

27.09.2017 10:27

Kjølebiler sikrer kvaliteten

Dyrehelsegrossist Europharma tilbyr nå temperaturkontrollert transport av vaksiner og legemidler for å sikre at kvaliteten på produktene ikke forringes.