Samvær med kaninen

Kaniner har et forsiktig kroppsspråk og lager sjelden lyd. Det kan derfor være vanskelig å forstå hvordan kaninen har det, spesielt for barn.

Håndtering

For å få en trygg og glad kanin, må du være tålmodig og rolig. Brå bevegelser og høye lyder skremmer kaninen, som da vil krype taust sammen. Tramping varslerfare for kaniner, og kaninen kan også trampe selv hvis den blir redd. Hvis du bruker tid på kaninen hver dag, vil du etter hvert lære den å kjenne.

Siden kaninen er et byttedyr er det viktig for den å ha kontroll over kroppen sin. Når kaninen opplever noe truende vil den nemlig forsøke å løpe for å komme i sikkerhet. Når du holder kaninen fast vil den kjenne at den ikke kan bevege seg og bli utrygg. Et godt råd er derfor å la kaninen gå fritt omkring mens du sitter på gulvet. La dyret ha esker eller andre skjulested tilgjengelig. Når kaninen kommer bort for å snuse kan du gi den en godbit fra hånda, for eksempel pellets eller urter. Etter hvert kan du stryke kaninen forsiktig på hodet mens du sitter rolig, uten å løfte eller holde den fast. På denne måten vil kaninen lære at du ikke er farlig, og komme tilbake for flere godbiter og klapp etterhvert.

Noen ganger er det nødvendig å løfte kaninen, for eksempel for å flytte den fra et sted til et annet. Kaninen løftes med én hånd under baken og én hånd som forsiktig støtter over nakken. Hold kaninen godt inntil kroppen. Kaninen må aldri løftes etter ørene eller nakkeskinnet. Dette er vondt for dyret og kan skade det. Hardhendt eller uvøren håndtering kan lett føre til ribbeinsbrudd eller andre skader på kaninen. Kaninen kan sprelle kraftig når den blir redd og vil komme seg løs. Bakbeina er sterke og klørne vil merkes godt. Kaninen kan også bite i selvforsvar. Øv deg på å håndtere og holde kaninen på en trygg måte, slik at du ikke risikerer å for eksempel miste den i gulvet. Du bør heller aldri sette kaninen på steder hvor den kan hoppe ned og skade seg. 

Aktivisering

Den beste måten å sørge for at kaninen din får nok aktivitet og stimuli på, er å holde to kaniner sammen på en stor og tilrettelagt boplass.

Du kan også aktivisere kaninene for eksempel ved å plassere mat på steder der de må anstrenge seg litt for å få tak i det eller sette opp hindre som kaninene må hoppe over for å få en godbit. Hinderhopping for kanin er en populær aktivitet for kanineiere, men husk at hopping alltid skal være frivillig og lystbetont for kaninen.

Del
20.12.2019 10:26

Ikke gi barna en kanin i julegave

Kaninen er det tredje vanligste kjæledyret i Norge, etter hund og katt. Mange barn ønsker seg kanin i julegave, men vet foreldrene hva som kreves for at en kanin skal ha god dyrevelferd, spør Mattilsynet.

22.05.2018 10:43

Pass på hva kaninen spiser

Kaniner kan fort få problemer med magen. Høy og salat er bra mat, mens gulrøtter og epler er godteri.

18.01.2018 15:31

Kaniner fryser om vinteren

Mange tror at kaniner fint kan leve i minusgrader, men kaniner fryser lett. De er avhengige av at eier legger til rette for en god vintersesong.