Hva du bør tenke over før du skaffer deg kanin

En kanin som får godt stell og riktig mat kan leve i opptil 12 år, så du må være forberedt på å stelle et dyr daglig i mange år. Det er også lurt å forsikre seg om at ingen i familien er allergisk mot kaniner eller høy før man skaffer seg kanin.

Kaniner er sosiale dyr som helst vil bo sammen med en eller flere andre kaniner. Det er likevel ikke alltid lett å få to fremmede kaniner til å leve fredelig sammen. Derfor er det viktig at du har kunnskap om kaniners sosiale atferd og nødvendige forutsetninger for at de skal fungere sammen før du introduserer fremmede kaniner for hverandre. Spesielt er det viktig at individene møtes på et sted hvor ingen hevder territorium og at de har nok plass til å trekke seg unna hverandre. Noen ganger er det nødvendig å kastrere kaniner som skal leve sammen, både for å unngå uønskede ungekull og for at kaninene skal ha glede av hverandre. Spesielt gjelder dette hannkaniner, som kan slåss og skade hverandre alvorlig når de ikke er kastrert.

Kaniner er ikke så godt egnet som kjæledyr for små barn. De har et forsiktig kroppsspråk som kan være vanskelig for barn å forstå og de færreste kaniner liker å bli holdt fast og koset med. Tenk derfor nøye gjennom om barnet som ønsker seg kanin kanskje er bedre tjent med et mer "utadvendt" kjæledyr. Hvis man likevel ønsker å anskaffe kanin i hjem med barn, er de store kaninrasene ofte bedre egnet enn de små, siden de er mer robuste.

Kaniner bør ikke holdes sammen med andre typer kjæledyr. Rovdyr som hund og katt oppleves skremmende for kaninen, og kan godt finne på å skade den. Kaniner som holdes sammen med marsvin, kan plage marsvinet og også skade det med de kraftige bakbeina sine. Kaninen kan også smitte marsvinet med sykdommer.

Kaniner kan kjøpes i dyrebutikker eller hos oppdrettere. Hos en oppdretter kan du få tak i et renraset dyr med stamtavle, men blandingskaniner er like gode kjæledyr som de renrasede. Det finnes også mange kaniner som trenger nye hjem, så å overta et omplasseringsdyr kan være et godt alternativ. En kaninunge bør ikke tas fra moren sin før den er åtte uker gammel. Frem til denne alderen trenger den å være hos mor og søsken for å utvikle god helse og sosial atferd. Uansett hvilket dyr du velger bør du forsikre deg om at kaninen viser tegn til god helse. Se sak om helse og sykdom. 

Del
08.10.2012 00:00

Atferd hos kanin

Før var kaniner kjæledyr man holdt i enkeltbur enten i hagen eller nær barnas lekeplass.

19.11.2006 00:00

Kaninen - et undervurdert husdyr

En veiledning fra dyrlegen...

14.01.2016 20:25

Krav til miljø og nødvendig utstyr

Kaniner trenger god plass for å trives. Du kan gjerne holde kaninene dine som «huskaniner», det vil si at de går fritt i hele eller deler av boligen.