Helse og sykdom

En frisk kanin er aktiv, oppmerksom og holder seg ren. Mosjon og riktig kosthold er den beste måten å forebygge sykdom hos kaniner på.

Tennene til kaninen vokser hele livet, og det er derfor svært viktig at de slites så de ikke blir for lange. Nok høy av god kvalitet er det viktigste, gjerne supplert med grener og kvister. Fortennene til kaninen skal være like lange og fortennene i overkjeven skal ligge på utsiden av fortennene i underkjeven.

Kaniner vasker seg selv og bør bare bades hvis de har blitt tilgriset eller liknende. I røyteperioder kan kaninen få problemer med fordøyelsen hvis den slikker i seg mye hår. Det kan derfor være bra å børste kaninen med en myk børste. Langhårede kaniner bør du børste regelmessig for å unngå at de får smertefulle knuter i pelsen.

Kaniner som beveger seg mye på forskjellige underlag, sliter gjerne klørne tilstrekkelig. Hvis klørne ikke slites nok, må de klippes med klotang. Vær forsiktig så du ikke klipper i nerven som går et stykke ut i kloen. Spør veterinæren hvis du er usikker.

En frisk kanin er aktiv, oppmerksom og holder seg ren. Den er i godt hold, men ikke overvektig. Siden kaniner er byttedyr, er det naturlig for dem å forsøke å skjule sykdom og skade. Derfor kan det være vanskelig å oppdage at kaninen din har det vondt. Hvis du bruker tid på å studere kaninen hver dag, vil du lettere legge merke til om noe ikke er som det skal. Hvis du mistenker at kaninen er syk eller har andre plager, bør du kontakte veterinær så snart som mulig istedenfor å vente og se.

Noen tegn på sykdom og lidelser hos kaniner

  • Kaninen skal ha daglig avføring i form av mørkebrune, faste kuler. Hvis kaninen får klissete avføring eller produserer færre og mørkere lorter enn vanlig, er dette tegn på problemer med fordøyelsen. Da bør du tenke over om kaninen fôres riktig. Avføring som setter seg fast bør du vaske bort med en fuktig klut. Noen ganger vil tilstanden bedre seg hvis kaninen fôres kun med høy og vann i et par dager. Hvis dette ikke hjelper, bør du kontakte veterinær. Hvis kaninen har diaré, det vil si rennende avføring, må du kontakte veterinær med én gang. Det samme gjelder hvis kaninen ikke produserer avføring i det hele tatt.
  • Hvis kaninen krummer ryggen og er mindre aktiv enn vanlig, kan dette skyldes at den har smerter.
  • Hvis kaninen slutter å spise noen typer mat eller slutter å spise i det hele tatt, kan dette skyldes at den er syk eller har problemer med tennene. Sikling er også et tegn på sykdom eller tannproblemer.
  • Hvis kaninen plutselig drikker eller tisser mer eller mindre enn vanlig, kan dette være tegn på problemer med nyrene.
  • Hvis kaninen puster tungt eller med lyd, har utflod fra nesen eller nyser, tyder dette på at den har fått en luftveisinfeksjon. Ofte skyldes infeksjonen bakterier og kaninen må behandles av veterinær. Hvis kaninen holder hodet skjevt, eventuelt også viser tegn på dårlig balanse, kan dette skyldes en infeksjon i mellomøret eller en nevrologisk infeksjon forårsaket av en parasitt (E. cuniculus). Dette må behandles av veterinær.
  • Hvis kaninen får rød, sår hud eller mister pels under føttene, kan dette være tegn på utvikling av trykksår (pododermatitt). Årsaken er ofte at underlaget til kaninen er for hardt eller fuktig. Sørg for riktig underlag og kontakt veterinær hvis tilstanden ikke bedrer seg.

Andre sykdomstegn som bør undersøkes av veterinær er

  • rennende øyne
  • oppblåst buk
  • klumper på kroppen

 

Atferdsproblemer

Hvis kaninen oppfører seg unormalt, for eksempel gnager mye på sprinklene i buret, vasker seg overdrevent ofte, gnager på egen pels eller svinger hodet frem og tilbake, kan dette være tegn på frustrasjon og mistrivsel. I slike tilfeller må du forsøke å finne ut hvordan du kan tilby kaninen et bedre liv. Kanskje trenger den mer mosjon og variert aktivitet, eller den utsettes for negative opplevelser (hardhendt håndtering, bråk, andre husdyr) som den bør skånes for. 

Del
20.12.2019 10:26

Ikke gi barna en kanin i julegave

Kaninen er det tredje vanligste kjæledyret i Norge, etter hund og katt. Mange barn ønsker seg kanin i julegave, men vet foreldrene hva som kreves for at en kanin skal ha god dyrevelferd, spør Mattilsynet.

22.05.2018 10:43

Pass på hva kaninen spiser

Kaniner kan fort få problemer med magen. Høy og salat er bra mat, mens gulrøtter og epler er godteri.

18.01.2018 15:31

Kaniner fryser om vinteren

Mange tror at kaniner fint kan leve i minusgrader, men kaniner fryser lett. De er avhengige av at eier legger til rette for en god vintersesong.