Krav til miljø og nødvendig utstyr

Ildere bruker mye av tiden på å sove. Den må lære å bli stueren på samme måte som en hundevalp.

Soveplasser

De liker best å sove sammenrullet som en liten ball med hodet under halen, ofte foretrekker de også å ha noe rundt og over seg.Mange ildere trives derfor veldig godt i spesiallagede hengekøyer. Håndklær, rene filler eller gamle t-skjorter i en kasse er også en fin soveplass.

Dokasse

Ilderen din må lære å bli stueren på samme måte som en hundevalp. En dokasse med høye kanter på sidene og lav inngang er det beste. Det finnes mange egnede typer strø, beregnet på ilder eller katt.

Dokassen må rengjøres ofte for at ilderen skal ønske å bruke den og for å unngå lukt. Den bør ikke plasseres i nærheten av matskålen. Hvis ilderen har mye plass til rådighet, kan det være lurt å ha flere dokasser i huset.

Når du skal lære ilderen å bruke dokassen, må du være oppmerksom og tålmodig. Når ilderen må på do løfter den halen opp i været og rygger inntil noe. Da kan du løfte den opp og plassere den i dokassen. Hvis du gjentar dette hver gang ilderen viser tegn til å gå på do, og belønner ilderen med en godbit etterpå, vil den etter hvert forstå at den skal bruke dokassen.

Transportbur

Et transportbur er nyttig når ilderen skal fraktes, for eksempel til veterinær. Transportburet bør ikke være for stort, det øker risikoen for skader. Hvis ilderen aksepterer buret som soveplass, vil den også lettere la seg transportere senere.

Innred buret slik at det blir godt å ligge i under transport. Gi dyret tilgang på mat og vann og gjerne en liten reisedo. Hengekøye er fint å ha i buret, da dette demper ytre bevegelser under transporten. Spenn fast buret dersom du skal frakte det i bil, du kan bruke sikkerhetsselen.

Sikring av farer i huset

Ildere er veldig nysgjerrige og vil utforske alt. I et hus finnes mange farer for en ilder på oppdagelsesferd. Den kan for eksempel komme seg opp i klosettskålen og ikke komme seg ut igjen ved egen hjelp, gjemme seg i peisen eller under badekaret.

Ildere er lite følsomme for varme, og det gjør at de lett kan brenne seg på komfyren, strykejernet og stearinlys. De kan slikke på kniver som ligger fremme, sovne i tørketrommel eller vaske- maskin, inni skap eller kommodeskuffer som blir lukket, eller klemmes i dører.

De kan spise mye som er farlig for dem; såpe, mat de ikke tåler eller svelge små plast- og gummibiter. Ildere er også utsatt for fallskader.

De har dårlig dybdesyn og har liten eller ingen forståelse for høyder. De er gode til å klatre og kommer seg derfor lett opp i høyden. Som ildereier må du være oppmerksom og forebygge farlige situasjoner så godt du kan.

Del
09.06.2016 11:59

Høysesong for pass

Nå er det stor pågang hos dyreklinikkene, som er "passkontor for kjæledyr". Firmaet som produserer de nye kjæledyrpassene jobber ekstraskift for å dekke etterspørselen.

10.05.2016 22:02

Nye kjæledyrpass

Nå er det krav om pass for alle dyr som skal reise til og fra Sverige. Samtidig kommer det ny passtype for reisende kjæledyr.

25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.