Fôring og stell

Ilderen fordøyer maten raskt og spiser derfor ofte. En frisk ilder vil selv styre inntaket av mat og bør derfor ha fri tilgang på tørrfôr.

Ildere er rovdyr som er tilpasset å spise kjøtt. Som basisfôr bør ilderen få et godt sammensatt tørrfôr som er beregnet på arten. Fôrtyper beregnet på kattunger kan også brukes. Som tilleggsfôr kan ilderen få rått eller kokt kjøtt og fisk, og rå eggeplommer.

Ilderen skal alltid ha tilgang til friskt vann.

Ilderen bør ikke få melk eller melkeprodukter, sjokolade, andre søtsaker eller salt mat. Den bør heller ikke spise brød, da fiberrik mat kan gi fordøyelsesproblemer.

Stell

Ildere er vanligvis flinke til å stelle pelsen sin selv, men i røyteperioden anbefales det å børste den for å fjerne løse hår som kan danne hårballer i tarmsystemet. Børstingen kan også bli en verdifull kosestund for deg og ilderen din. Kattebørster fungerer fint.

Det er ikke nødvendig å bade ilderen regelmessig. Noen ildere liker å bade og stortrives med dette, andre kan ikke fordra vann. Hvis det er nødvendig å bade ilderen, bør du bruke rent vann uten såpe. Overdreven bruk av såpe og shampo kan fjerne de naturlige oljene i pelsen og tørke den ut. 

I fangenskap slites ofte klørne for dårlig og ilderen trenger derfor hjelp med klostellet. Klørne skal ikke rekke ned til gulvet når ilderen står på alle fire. Skaff deg en god klosaks og klipp litt utenfor den rosa nerven inni kloen. Et triks er å ha litt kattemalt, vitaminpasta e.l. på magen til ilderen mens du klipper. Ilderen vil da være opptatt med å slikke i seg dette mens du klipper klørne.

Ilderens tenner skal være rene og hele, uten misfarget belegg eller tannstein. I tillegg til at du sjekker tennene regelmessig, bør veterinæren sjekke dem årlig.

Det anbefales at ilderen tas med til veterinæren en gang i året for å få en helsesjekk og nødvendige vaksiner. Det er også lurt å ID- merke ilderen med microchip, slik at du som eier kan spores opp dersom den stikker av.

Del
09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

09.06.2016 11:59

Høysesong for pass

Nå er det stor pågang hos dyreklinikkene, som er "passkontor for kjæledyr". Firmaet som produserer de nye kjæledyrpassene jobber ekstraskift for å dekke etterspørselen.