Krav til levemiljø

Det beste for hunden er vanligvis å gå fritt rundt i hele eller deler av boligen. Voksne hunder som er vant til å være alene hjemme, bør få gå fritt rundt også når de er alene.

Hvor mye plass trenger hunden?

I valpeperioden kan det være behov for å holde valpen på et avgrenset, sikret sted når man ikke kan se etter den, for å hindre at den skader seg eller ødelegger ting. Hvis det er nødvendig å begrense området hunden kan oppholde seg på, må den likevel ha nok plass til naturlig bevegelse. I praksis betyr det at hunden må kunne stå oppreist, snu seg rundt, ligge i naturlig stilling, strekke seg, endre liggestilling og regulere temperaturen ved å velge mellom ulike underlag å ligge på, for eksempel mellom madrass og gulv. Tabellen under viser anbefalte minimumsstørrelser for innendørs oppholdssted, men husk at det beste for hunden er å få større plass:               

Skulderhøyde hund Gulvflate minimum  Ingen side kortere enn Høyde minimum
 < 40 cm 2 m2 1 m 0,8 m
40-65 cm 3 m2 1,2 m 1,2 m
>65 cm 5 m2 1,5 m 1,5 m

 

Liggeplass

Hunder trenger mye hvile og søvn. Spesielt gjelder dette valper, unghunder og eldre hunder, som trenger mellom 14 – 18 timer hvile i døgnet. En hund som får for lite søvn eller stadig blir forstyrret, kan bli utrygg, sliten og gretten. Hunden skal ha en egen liggeplass hvor den får lov til å være i fred. Liggeplassen bør plasseres på et rolig sted skjermet for trekk og sterkt lys, men samtidig slik at hunden ikke isoleres fra familien. Liggeplassen må være så stor at hunden kan strekke seg helt ut i rygg og nakke og kunne ligge på siden med beina utstrakt. Underlaget må være rent, tørt og behagelig for hunden å ligge på. Tunge hunder og hunder med lite pels vil ofte ha behov for et mykere underlag for å ligge godt. De fleste hunder liker å variere liggeplass og liggestilling, så du bør tilby hunden flere alternativer.

Hund i bil

Hunden skal ikke være løs i bilen under kjøring. En løs hund kan distrahere føreren, skape farlige situasjoner og skade både seg selv og andre hvis uhellet inntreffer. Et solid, fastmontert transportbur med et sklisikkert underlag er den beste løsningen. Det går også an å bruke en egen sikkerhetssele beregnet for hund.

Ikke etterlat hunden i bilen når det er varmt. Parker i skyggen med åpne vinduer hvis du må etterlate hunden i bilen for en kort periode, men husk at solen flytter seg og at temperaturen kan bli høy også uten direkte sol. Mange tilfeller av overoppheting av hunder i bil skjer faktisk i overskyet vær. I solsteken kan det bli alt for varmt, selv med vinduene åpne. Hunden påføres store lidelser og kan i verste fall dø av heteslag eller få varige indre skader. 

Bruk av bur

Små, trange bur, slik som transportbur, er ikke egnet som oppholdssted for hunden over tid, for eksempel mens du er på jobb eller om natten. Slike bur skal bare brukes i korte perioder, for eksempel under transport, oppstalling hos veterinær, ved sykdom eller under konkurranser. Dersom hunden liker å bruke buret som liggeplass må den gjerne få lov til det – så lenge du lar døren stå åpen. 

Hundehus ute

Mange hunder trives godt med å være utendørs i perioder, spesielt hvis de har selskap. Hvis hunden står ute i flere timer hver dag må den ha mulighet for å søke ly for vær og vind i et hundehus med tett tak. Om sommeren er det viktig at huset ikke blir for varmt, sørg for ventilasjon og unngå direkte sol. Om vinteren må du unngå at hunden blir våt eller fryser når den ligger i huset. Hundehuset må også være lett å holde rent. Noen hunderaser kan holdes ute på permanent basis, men det er spesielle regler som må følges. Du kan lese mer om det på Mattilsynets nettsider. 

Del
02.10.2017 21:47

Anbefaler ekstra vaksine: Valp døde av smittsom leverbetennelse

En elleve måneder gammel hundevalp døde forrige uke av smittsom leverbetennelse. Det skjer sjelden. Nå anbefaler NMBU Veterinærhøgskolen ekstra vaksinasjon for alle valper.

30.08.2017 23:53

Kan smitte fra rev

Smittsom leverbetennelse er en dødelig virussykdom som finnes i Norge. Symptomene ligner ofte på det en hund kan få ved forgiftning, med magesmerter, oppkast, diaré og feber.

21.06.2011 00:00

Slik får du en lydig hund

Mange som skaffer seg valp, sliter med oppdragelsen. Her er tipsene fra eieren av verdens lydigste hund.