Hva du bør tenke over – før du skaffer deg hund

Å bestemme seg for å anskaffe hund er en viktig avgjørelse og vil påvirke livet ditt i lang tid, kanskje de nærmeste 10-15 årene. Derfor bør du bruke hodet og ikke hjertet når du vurderer om du skal gå til det store skrittet å skaffe deg en firbent venn.

Mange flotte, friske hunder avlives og omplasseres hvert år fordi eierne ikke kan eller vil beholde hunden. Kanskje hadde de ikke tid likevel? Kanskje ble hunden uregjerlig fordi den ikke fikk tilfredsstilt sine behov for selskap eller aktivitet? Kanskje var ikke rasen helt sånn som de hadde tenkt? En grundig vurdering i forkant kan spare deg - og hunden - for triste og unødvendige beslutninger senere. Tilbring tid sammen med andres hunder før du bestemmer deg, tilby deg gjerne å passe hunden til noen du kjenner.

Har du tid?

Hunder er sosiale dyr og trenger å være sammen med flokken sin, altså deg og familien. Har du anledning til å gi hunden nok oppmerksomhet og omsorg? De fleste voksne hunder kan læres opp til å være alene hjemme 6-8 timer om dagen, men resten av tiden bør hunden få være sammen med familien. Dersom hunden er mye alene hjemme på dagtid, må du prioritere å gi den nok oppmerksomhet før du går på jobb og når du kommer hjem. Dette betyr at du må være innstilt på å forsake andre fritidsaktiviteter.

Hunden må luftes minst tre ganger om dagen. I tillegg til å gjøre fra seg, trenger den også å bruke både kroppen og hodet for å få tilfredsstilt sine behov. De ulike hundetypene er avlet for ulike «jobber» og trenger derfor ulik form for aktivitet for å være fornøyde og veltilpasset. Hvis hunden får for lite mosjon eller stimulerende aktivitet, kan den utvikle atferdsproblemer. Det samme gjelder hvis hunden blir overstimulert på grunn av overdreven leking eller mangel på rolig aktivitet og hvile.

Hund til barna?

Mange barn ønsker seg hund, men husk at det er de voksne som har ansvaret. Barn går gjerne lei, så vær innstilt på at det er du voksne som må ta deg av hunden i det daglige. Dersom de voksne i en familie ikke har lyst og kapasitet til å ha hund, skal man ikke kjøpe hund «til barna».

Enslig hundeeier?

Å være alene med hund legger begrensninger på hvor mye tid du kan bruke på reiser, fritidsaktiviteter og jobb. Hunden trenger lufting og stimuli, også om du skulle bli syk, plutselig må reise bort eller jobbe lange dager. Det er en fordel å inngå avtale med noen som kan avlaste deg ved behov.

Er du sprek nok til å ha en aktiv rase?

Mange eldre har god tid og en hund kan være en helsefremmende venn. Tenk imidlertid over hvilken hund som passer ditt aktivitetsnivå. Kanskje bør du velge en annen rase enn forrige gang? En voksen omplasseringshund kan også være et godt valg.

Har du råd?

Det koster penger å ha hund. Renrasede valper koster vanligvis mange tusen i innkjøp. Deretter kommer utgifter til fôr, veterinærbehandlinger, vaksiner og medisiner, utstyr, kennelopphold, pelsstell og kurs. Sykdom kan medføre betydelige utgifter, så det kan lønne seg å tegne en forsikring på hunden din. Du bør regne med at hundeholdet koster deg mellom 900 og 1700 kroner i måneden dersom du sprer alle utgiftene utover året.

Omplasseringshund?

Det er krevende å fostre en valp til å bli en trivelig voksenhund. Vurder om du heller skal ta til deg en voksen omplasseringshund. Da hjelper du en hund til et nytt hjem og slipper det krevende valpestadiet. Velger du en voksen hund som har passert puberteten vil du også lettere kunne vurdere hvilke egenskaper og behov den har, slik at du kan ta stilling til om hunden passer for deg. Vær oppmerksom på at hunden kan oppføre seg annerledes i starten, før den har blitt trygg i sitt nye hjem, så gi den tid til å finne seg til rette.

Gatehund fra utlandet?

Flere land i Sør- og Øst-Europa har problemer med gatehunder, og mange norske dyrevenner ønsker å adoptere slike hunder for å gi dem et bedre liv. Noen tar inn hunder fra organisasjoner og videreformidlere, andre tar med seg dyr de møter på ferie. Tanken bak er god, men slik import medfører stor risiko for å innføre nye sykdommer til Norge.

Undersøkelser viser også at vi ikke alltid kan stole på vaksinasjonspapirene. Det kan også være vanskelig for en gatehund å tilpasse seg livet som kjæledyr, spesielt fordi slike hunder ofte er dårlig sosialisert. Mattilsynet fraråder deg å importere gatehunder og oppfordrer isteden til å hjelpe norske hunder som har behov for et nytt hjem. Det er også mulig å støtte tiltak for gatehunder i hjemlandet.

Del
27.09.2017 11:17

Bedre eldreomsorg med hund

Besøkshunder kan gi eldre hjemmeboende personer med demens bedre balanse, og redusere depresjon for sykehuspasienter med alvorlig demens, i følge ny forskning.

08.10.2012 00:00

Atferd hos hund

Hunden som følgesvenn har vært sammen med oss mennesker i 12.000-14.000 år.

23.03.2006 00:00

Hunden slanker deg

Over halvparten av overvektige som får ansvaret for en hund, går ned i vekt, viser en ny undersøkelse.