Å velge hund

Det er mange raser å velge blant, med ulike egenskaper og behov. Det er viktig ikke å legge for mye vekt på utseende, men bruke tid på valget og finne en hunderase som passer til ditt aktivitetsnivå, bruk og erfaring.

Valg av rase

Hundens væremåte varierer både mellom de ulike rasene og mellom individer av samme rase. Atferd som er uvanlig og uventet hos noen raser, kan være alminnelig og forventet oppførsel hos andre. Noen raser kan være krevende å oppdra og krever en erfaren og tålmodig eier, andre er mer lett-trente. Ikke alle passer like godt inn i en familie eller blant andre kjæledyr. Noen raser bjeffer mye og passer kanskje ikke i en blokkleilighet.

Sett deg inn i hva rasen krever før du bestemmer deg, slik at du vet hva du går til. Les bøker, søk på nettet, snakk med hundefolk, snakk med noen som har den rasen du vurderer - og tilbring gjerne tid sammen med deres hund. Norsk Kennel Klub har oversikt over raseklubbene.

Blandingshunder kan være utmerkede familie- og turkamerater. Foreldrenes raseegenskaper kan gi deg en pekepinn, men vær klar over at det er vanskeligere å forutse voksen størrelse, utseende og væremåte hos en blandingsvalp enn hos en renraset valp.  

Velg en sunn hund

Noen hunderaser er utsatt for spesielle sykdommer og lidelser, enten som følge av hvordan de ser ut eller fordi det finnes arvelige sykdommer i rasen. For eksempel kan hunder med kort, inntrykt snuteparti ha problemer med å puste normalt.

Hunder med utstående øyne er utsatt for øyeproblemer, mens hunder med tunge hengeører er utsatt for ørebetennelser. Hos noen raser er det spesielt stor forekomst av arvelige sykdommer. Hvis du velger en utsatt hund kan du ende opp med store veterinærutgifter og bekymringer dersom hunden utvikler arvelige lidelser. Sjekk om rasen du vurderer er utsatt og tenk gjennom valget. Ved å velge en sunn hund støtter du ansvarlig avl og er med på å forebygge helseproblemer hos hunder. 

Hvem kjøper du av?

Å oppdrette hunder medfører et stort ansvar. Oppdretteren må avle på sunne individer, gi valpene et godt oppvekstmiljø og sosialisere dem. Dette krever mye tid og kunnskap. Det er derfor viktig at du velger en seriøs oppdretter; en oppdretter du føler at du kan stole på og som også stiller krav til deg som hundeeier. Du bør få besøke tispen og valpene hjemme hos oppdretteren.

Ved levering bør valpen følges av en veterinærattest som ikke er mer enn én uke gammel. Du bør også inngå en kjøpsavtale med oppdretteren. Hvis hunder selges under normal markedspris bør du være på vakt, og useriøse selgere på nett bør du ligge unna. Hunder som overleveres på parkeringsplasser og andre offentlige steder er sannsynligvis smuglerhunder. Slike hunder oppdrettes ofte under dårlige forhold og de er dårlig sosialisert. Dette kan føre til at hundene senere utvikler atferdsproblemer, slik som nervøsitet. De kan også være smittet med sykdommer og utstyrt med falske papirer. På sin vei mot Norge fraktes de i små bur og kasser, gjerne bedøvet og gjemt i bagasjerommet uten vann og mat. Dette er dyrelidelse satt i system. Ved å kjøpe hunder med uklart opphav, støtter du denne kriminaliteten.

Del
19.02.2006 00:00

Over grensen etter hund

Flere nordmenn vil ha sjeldne hunderaser, og mange må reise til Sverige for å få den rasen de vil ha.

16.11.2003 00:00

Jeg vil ha en liten hund...

Mange mennesker og ikke minst barn ønsker seg en liten hund, en søt liten krabat som bare er snill, leken og sjarmerende.

02.10.2017 21:47

Anbefaler ekstra vaksine: Valp døde av smittsom leverbetennelse

En elleve måneder gammel hundevalp døde forrige uke av smittsom leverbetennelse. Det skjer sjelden. Nå anbefaler NMBU Veterinærhøgskolen ekstra vaksinasjon for alle valper.