Krav til miljø og utstyr for hamster

Hamsteren er et aktivt dyr og har behov for mye plass å bevege seg på. Det anbefales derfor å kjøpe et størst mulig bur som tillater variert aktivitet.

Buret kan gjerne ha flere etasjer eller avdelinger med rørsystemer mellom, men pass på at utformingen er slik at dyret ikke kan skade seg. Bunnen av buret dekkes med et tykt lag makulert papir eller støvfritt smådyrstrø.

Hamsteren trenger også matskål, drikkeflaske og et hus der den kan sove i fred. Tilgang på redemateriale er også viktig for hamsterens trivsel, f. eks. høy, treull eller ubleket papir. Syntetiske materialer kan skade hamsteren og bør ikke brukes.

I tillegg trenger hamsteren aktivitetsobjekter, for eksempel klatrestativ og løpehjul. For å unngå fare for skader og sår på føttene, er det viktig at løpehjulet har heldekkende underlag. Ufargede pappruller egner seg godt som «tunneler».

Hamsteren trenger også noe å gnage på, for eksempelkvister og greiner eller egne gnagesteiner som du får kjøpt i dyrebutikken.

Plasser buret på et sted med behageligstuetemperatur (20-24 °C), uten trekk og med tilgang til dagslys. Hamsteren bør ha fred og ro på dagtid, men er aktiv og kan lage støy om natten. Buret bør ikke stå i direkte sollys, i trekk eller på kaldt og fuktigunderlag. Buret bør heller ikke plasseres i nærheten av TV, datamaskiner eller musikkanlegg siden hamsteren er svært følsom for lyd.

Rengjøring

Hamsteren er et renslig dyr. Den legger avføringen i et bestemt hjørne av buret. Strøet i dette hjørnet bør skiftes daglig. Bunnmaterialet i hele buret bør skiftes én til to ganger i uken. Vask samtidig buret med en såpe som er ufarlig for dyret og ikke lukter for sterkt.

Hamsteren lager seg rede i et hjørne av buret. I redet legger den ofte fra seg fôr som den bringer med seg i kinnposene. Dette foret ligner små sorte perler, ikke helt ulikt avføringen. Under den ukentlige rengjøringen bør også redematerialet byttes ut, men la likevel noe ligge igjen slik at hamsteren kjenner seg hjemme. Det er også viktig å passe på at maten hamsteren tar med seg til redet fjernes før den blir gammel og dårlig. Overflødig ferskt fôr bør fjernes hverdag.

Del
25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.

27.11.2003 00:00

Smertebehandling av dyr

Mange dyr får ikke tilstrekkelig smertebehandling ved akutte eller kroniske smertetilstander.

04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.