Aktivisering og håndtering av hamster

I naturen bruker hamsteren mange av døgnets timer til forskjellige aktiviteter, for eksempel å lete etter mat, fostre opp unger og lage rede. I fangenskap får den alt servert.

Du må derfor gi hamsteren mulighet for forskjellige aktiviteter slik at livet i buret ikke blir kjedelig. Uten aktiviteter og utfordringer i buret kan hamsteren få det som kalles atferdsforstyrrelser. Den kan for eksempel begynne å gnage mye på sprinklene i buret. Lite mosjon kan dessuten føre til dårlig muskulatur og fedme.

Selv om hamsteren har et stort og innholdsrikt bur, har den fremdeles behov for å gå på oppdagelsesferd utenfor buret med jevne mellomrom. Du bør alltid holde øye med hamsteren under disse lufteturene og særligpasse på at den ikke gnager på elektriske ledninger, forsvinner inn i smutthull, blir klemt i dører eller lignende. Du kan gjerne lage en trygg innhegning på gulvet med spennende, ufarlige ting å undersøke.

Siden hamsteren liker å grave huler og ganger i jorda, kan en stor kasse med smådyrstrø eller bakteriefri jord være en ideell lekeplass i kveldstimene når dyret er mest aktivt. 

Om sommeren, hvis temperaturen tillater det, kan lufteturen gjerne finne sted i en utendørs innhegning. Hvis hamsteren holdes utendørs, må du være til stede hele tiden. Hamsteren er utrolig rask og kan fort forsøke å krype under eller over innhengningen. Derfor bør innhegningen ha et tak, også for å beskytte hamsteren mot angrep fra rovfugl og sterk sol.

Håndtering

Hamsteren er lite sosial og har ikke behov for klapp og kos. Den kan likevel vennes til menneskelig håndtering slik at den ikke føler seg truet av dette. Hvis hamsteren føler seg truet, kan den forsvare seg ved å bite.

Det er viktig at voksne passer på at barna behandler hamsteren på en forsiktig og rolig måte. Hamsteren er et skjørt dyr, og hardhendt klemming og kos kan lett føre til beinbrudd. Dyret bør ikke løftes høyt, men heller håndteres mens du sitter på gulvet. Du kan for eksempel sette deg på gulvet når hamsteren løper fritt rundt og la den selv ta initiativet til kontakt. Hvis du gir den en godbit og klapper den forsiktig, oppnår du etter hvert dyrets tillit.

Det er viktig å respektere hamsterens døgnrytme. Den skal ikke vekkes når den sover. Håndteringen må skje på dyrets premisser og i dens aktive periode.

Del
25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.

27.11.2003 00:00

Smertebehandling av dyr

Mange dyr får ikke tilstrekkelig smertebehandling ved akutte eller kroniske smertetilstander.

04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.