Fôring

Riktig og variert foring er viktig for finkefugler. Dette er fugler som er aktive hele dagen og har høy forbrenning.

De småspiser jevnt og trutt og de må aldri mangle mat og vann. En god frøblanding tilpasset arten(e) bør utgjøre hovedfôret. I tillegg bør du gi fuglene tilskudd av kraftfor, mineraler og vitaminer. Dette få du kjøpt i dyrebutikk.

Kanarifugler er spesielt matglade fugler, så for disse må du begrense mengden av fettrikt spesialfôr. En kalkblokk eller sepiaskall (blekksprutben) og knust eggeskall er gode kilder til kalk, som fuglene trenger. Mange arter har også behov for tilskudd av insekter, spesielt hvis de har egg eller unger. Det finnes en rekke gode produkter på markedet, spør din lokale dyrebutikk.

Fuglene bør få smakebiter av forskjellige ting du har på kjøkkenet, for eksempel brød, hardkokt egg, frukt og grønnsaker. Revet gulrot er ofte populært. Om sommeren er friske urter, løvetannblader, vanngress og små bunter av gresstrå med frø godt tilskuddsfôr. Hvis du plukker grønnfôr ute, pass på at det ikke er forurenset av sprøytemidler, veistøv eller lignende.

Avokado er giftig for fugler og kål kan gi mageproblemer. Svært salte eller søte ting som cola, potetgull, salt mat eller lignende er også skadelig kost for fugler.  

Del
06.11.2003 00:00

Fôring av burfugl

Mange burfugler lider av feilernæring. Fugler i vill tilstand bruker all sin tid på skaffe mat.

24.06.2022 06:51

Advarer mot fugleinfluensa

Mange villfugler smittet med fugleinfluensa er den siste tiden funnet fra Rogaland i sør til Finmark i nord. Mattilsynet ber alle om å ikke røre syke eller døde fugler.

21.12.2016 11:12

Fugleinfluensa i Norden

Det er nå påvist fugleinfluensa i Danmark, Sverige og på Åland i Finland. Dette gjør at veterinærinstituttet har oppjustert risikovurderingen for smitte i Norge.