Krav til miljø og nødvendig utstyr for degus

Deguser trenger god plass for å trives, og du bør investere i et størst mulig bur som gir dyrene mulighet til å klatre, grave i et tykt strølag og bevege seg i flere etasjer.

Mange dyreeiere konstruerer sine egne løsninger, for eksempel med et stort, gammelt akvarium som underdel og et nettingbur på toppen av dette. Da får du full oversikt over hva som skjer også nederst i buret, samtidig som du slipper at sand, strø og høy søles ut i rommet. Ikke la degusene gå direkte på gitterbunn eller annet hardt underlag, det kan skade føttene.

Buret kan du innrede med f.eks. røtter og greiner til å klatre på, hus av treverk, rør til å krype gjennom og løpehjul. Et løpehjul til degus bør være minst 25 cm i diameter og ha tett gulv og vegger slik at halen ikke kan komme i klem. Bunnmaterialet i buret bør være et tykt lag av støvfritt smådyrstrø som er egnet for graving. Det finnes flere egnede strøtyper å få kjøpt. Bland gjerne inn litt tørr blomsterjord eller sand i bunnmaterialet. Hvis du henter sand ute, bør du desinfisere den ved frysing eller steking fr den brukes i buret. Degusene trenger også tilgang på fiberrikt materiale som høy, revet papir eller treull til bygge- og redemateriale.

For å være sikker på at alle degusene som bor sammen kan trekke seg unna og hvile, bør de få hvert sitt sovehus. Deguser kan også finne på å forsvare maten sin overfor andre deguser. Når flere deguser bor i samme bur, bør du derfor ha flere matskåler plassert på forskjellige steder i buret slik at alle får tilgang til mat når de ønsker det. Dyrene må alltid ha tilgang på friskt vann, som best gis i en drikkeflaske.

For å holde pelsen i orden har deguser behov for å bade i finkornet sand flere ganger i uka. Slik badesand får du kjøpt i dyrebutikken. Et tungt kar som ikke velter så lett er fint som sandbadekar. Det kan være lurt å fjerne sandbadet mellom hvert bad for å unngå at den brukes som toalett.

Rengjøring

Hvor ofte buret bør rengjøres avhenger av størrelsen og hvor mange som bor der. Som en tommelfingerregel bør du skifte bunnmaterialet og vaske bunn og innredning én gang i uka. 

Del
08.02.2006 00:00

Antibiotikabruk til kjæledyr

Antibiotika er blant våre alle viktigste legemidler, og uvurderlig medikament mot bakteriell infeksjoner. Men blir ofte brukt uten at det egentlig er nødvendig.

04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

18.01.2016 22:28

Helse og sykdom

En frisk degus er aktiv, oppmerksom og nysgjerrig. Bruk litt tid hver dag til å studere dyret og se etter tegn på sykdom eller skade.