Hva du bør tenke over - før du skaffer deg degus

Deguser krever mye for å trives som selskapsdyr. De er sosiale flokkdyr som ikke trives alene, så du bør holde to eller flere dyr av samme kjønn.

To brødre som har vokst opp sammen går som oftest overens. Hunner kan også holdes i par eller i større grupper.

Deguser som møter hverandre for første gang må gradvis vennes til hverandre. Dette gjør du ved først å holde dem i nærheten av hverandre i hvert sitt bur. Deretter kan du la dem være sammen litt lengre for hver dag, men hold øye med dyrene og skill dem hvis de krangler for mye. 

Deguser blir ikke spesielt tamme eller kosete. De er raske og kan være vanskelige å håndtere. Kroppsbygningen er skjør, så uvøren håndtering kan gi beinbrudd og indre skader. Deguser er derfor ikke egnet som kjæledyr for små barn.

I naturen står deguser på menyen til mange rovdyr og ville deguser lever derfor sjelden lengre enn ett års tid. I fangenskap kan de bli mye eldre, opp til mellom fem og syv år, i sjeldne tilfeller ti år eller mer. Du må altså være forberedt på å stelle dyrene daglig i mange år hvis du skaffer deg deguser. 

Del
18.01.2016 22:25

Aktivisering

Deguser er dagaktive. Aktiviteten er størst om morgenen og kvelden, da kan de løpe i hjul, klatre eller bygge rede i lange perioder av gangen.

08.02.2006 00:00

Antibiotikabruk til kjæledyr

Antibiotika er blant våre alle viktigste legemidler, og uvurderlig medikament mot bakteriell infeksjoner. Men blir ofte brukt uten at det egentlig er nødvendig.

04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.