Helse og sykdom

En frisk degus er aktiv, oppmerksom og nysgjerrig. Bruk litt tid hver dag til å studere dyret og se etter tegn på sykdom eller skade.

Det kan være vanskelig å oppdage om en degus er syk. Derfor bør du være oppmerksom på hvordan dyret oppfører seg til vanlig og se etter forandringer. Bruk litt tid hver dag til å studere dyret og se etter tegn på sykdom eller skade. Hvis du mistenker at degusen din er syk eller skadet bør du straks ta kontakt med veterinær.

Sjekkliste for tegn på sykdom eller skade:

  • Det skal ikke renne noen form for væske ut av munn, øyne, ører, anus eller kjønnsåpning.
  • Tennene skal være orangegule, jevne og ikke for lange.
  • Dyret skal ikke sitte apatisk med lukkede øyne når du tar på det.
  • Det skal ikke være sår på kroppen, håravfall eller skader i pelsen.
  • Avføringen skal være hard, mykt avrundet og avlang.
  • Degusen skal være i godt hold. Hvis ryggraden kjennes tydelig når du stryker degusen over ryggen, er den for mager.

 

Noen vanlige sykdommer og lidelser hos degus

Feil fôring er den vanligste årsaken til at degus blir syke. Deguser som har fått for mye sukker i fôret er utsatt for diabetes (sukkersyke) som gjerne viser seg ved at degusen drikker og tisser uvanlig mye.

Uheldig sammensetning av fôr kan gi leverproblemer. Noen sympto- mer på dette kan være pukkelrygg og store endringer i dyrets vekt.

For mye friske grønnsaker kan gi diaré.

Trekkfullt miljø kan gi forkjølelse, eventuelt også lungebetennelse og pustebesvær.

Fysiske skader: Krangling mellom dyrene kan resultere i sårskader. Mindre sår bør renses med et mildt desinfeksjonsmiddel og gror som oftest av seg selv. Hvis såret blir større eller det går betennelse i det, må du kontakte veterinær. Det samme gjelder hvis du mistenker beinbrudd, noe som for eksempel kan skje hvis degusen faller fra store høyder.

Del
08.02.2006 00:00

Antibiotikabruk til kjæledyr

Antibiotika er blant våre alle viktigste legemidler, og uvurderlig medikament mot bakteriell infeksjoner. Men blir ofte brukt uten at det egentlig er nødvendig.

04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

18.01.2016 22:26

Håndtering

Deguser er vennlige dyr og viser sjelden tegn til aggressivitet. De lar seg kanskje klappe, men de holder seg ikke i ro så veldig lenge av gangen.