Krav til miljø og nødvendig utstyr

Chinchillaer er svært aktive og hopper og klatrer, omtrent som et ekorn. De krever derfor mye plass.

Du bør investere i et stort bur som gir dyrene anledning til å hoppe mellom plattformer eller hyller i forskjellig høyde. Høyden på buret bør være minst 1,5 meter. Et godt alternativ kan være å gi chinchillaene et eget, trygt rom i huset. Det går også an å bygge bur selv, for eksempel kan du bygge et skap om til bur med nettingfront eller bygge et stort bur (voliére) av ferdige elementer. Du kan finne gode tips på internett eller spørre i dyrebutikken.

Gulvet der chinchillaene bor bør være av et materiale som er lett å holde rent. Hvis du lager bur eller innredning selv, så må du ikke bruke skadelig maling, lakk og spiker. Det er også viktig at det ikke er for stor høyde mellom hyllene i buret (maks. 60 cm), slik at dyrene ikke skader seg hvis de faller. Hvis det skal bo chinchillaunger i buret, er det viktig at sprinklene står så tett at ungene ikke kan stikke av eller sette seg fast. 

Bunnen av buret dekkes med et tykt lag støvfritt smådyrstrø. Det finnes flere egnede typer strø å få kjøpt. Innredningen av buret bør bestå av flere solide hyller i forskjellig høyde. I tillegg trenger dyrene noe å klatre på, for eksempel en passende gren. Grener av frukttrær er fine, både som inventar og til å slipe de alltid voksende tennene på. Vannflaske og matskål er nødvendig. Hver chinchilla bør også ha et eget sted å trekke seg unna og hvile, for eksempel et sovehus. 

Chinchillaburet bør stå på et sted med dagslys, men skjermet for trekk og direkte sol. Buret bør heller ikke plasseres i nærheten av TV, datamaskiner eller musikkanlegg siden dyrene er følsomme for lyd. Chinchillaer trives best i temperaturer mellom 10 - 18 °C, men de kan også trives i vanlig stuetemperatur. Når du plasserer buret, tenk også over at chinchillaene er aktive og kan lage støy om natten.

Rengjøring  

Chinchillaen kommer fra tørre områder og er tilpasset å drikke lite, derfor produserer den ikke mye urin. Dette gjør at buret ikke så raskt begynner å lukte. Du må likevel skifte bunnmaterialet og rengjøre buret grundig med jevne mellomrom. Dårlig hygiene reduserer dyrenes trivsel og gir grobunn for smitte og sykdom.

Sandbad  

Hver hårsekk i chinchillaens pels inneholder omtrent 100 hår i et knippe. Hårene har ikke noe beskyttende fettlag slik som andre typer dyrehår. Chinchillaer liker derfor ikke å få vann på seg og de ruller seg øyeblikkelig i sand hvis dette skjer. Pelsen isolerer godt både mot kulde og varme, og tettheten gjør at midd og lignende ikke trives der. Derfor egner chinchillaen seg godt for allergikere, forutsatt at de tåler støvet og sanden fra buret. 

Pelsen til chinchillaen skal værejevn og tett. Den skal ikke dele seg eller virke fet. For å holde pelsen i orden må chinchillaen bade i en spesiell sand som er egnet til å få ut fuktighet og fett. Denne sanden fås kjøpt i dyrebutikker. Det er lurt å velge et tungt kar som badekar, da unngår du at det velter. Høye kanter og avsmalnende åpning på badekaret begrenser støving. Chinchillaene bør få anledning til å sandbade hver dag, men du kan fjerne sandbadet etter en halvtimes tid for å unngå at de bruker det som toalett. 

Del
04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

19.01.2016 10:58

Helse og sykdom

En frisk og sunn chinchilla er full av energi og har klare, våkne øyne. Den er nysgjerrig og aktiv i sin våkne periode.

19.01.2016 10:54

Aktivisering og håndtering av chincihilla

Chinchillaer har behov for å gå på oppdagelsesferd utenfor buret med jevne mellomrom, helst hver dag.