Chinchillaens biologi og atferd

Chinchillaer er aktive i skumringen og ved daggry. Dette gjør dem velegnet som kjæledyr for deg som er på jobb eller skole, siden de sover på dagtid.

Chinchillaen hører til gnagerne, en gruppe dyr som gjenkjennes ved at de har et par øvre og nedre fortenner som  er konstruert for å gnage. Ville chinchillaer lever i grupper i tørre områder i Andesfjellene, 3000-5000 meter over havet. Her varierer temperaturen mye og chinchillaen har derfor tett og myk pels som isolerer godt både mot kulde og varme. Denne pelsen er årsaken til at de tidligere ble jaktet på, og de holdes også som pelsdyr i noen land. 

Chinchillaen er på størrelse med en dvergkanin, men veier ikke mer enn 500-800 gram. Den har god hørsel, men ikke så godt syn. Til gjengjeld har den lange værhår som den bruker til å føle seg frem med. Den sitter ofte oppreist på bakbena, for eksempel når den spiser. En Chinchilla kan hoppe over 1,5 meter i ett sprang. Den lange, buskete halen brukes som balansestang. 

Chinchillaer søker ly for rovdyr og ekstreme temperaturer i steinrøyser, store planter eller kaktuser. Når de lever i naturen spiser chinchillaer bark, røtter, nøtter og de grønne plantene de kan finne i det tørre landskapet. Mesteparten av vannet de får i seg kommer fra maten.

Del
04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

19.01.2016 10:58

Helse og sykdom

En frisk og sunn chinchilla er full av energi og har klare, våkne øyne. Den er nysgjerrig og aktiv i sin våkne periode.

19.01.2016 10:54

Aktivisering og håndtering av chincihilla

Chinchillaer har behov for å gå på oppdagelsesferd utenfor buret med jevne mellomrom, helst hver dag.