Aktivisering og håndtering av chincihilla

Chinchillaer har behov for å gå på oppdagelsesferd utenfor buret med jevne mellomrom, helst hver dag.

Et avgrenset sted som inneholder spennende ting å utforske og klatre på, er egnet til dette. Pass på at dette stedet ikke inneholder farer i form av for eksempel elektriske ledninger, giftige planter eller smutthull hvor dyrene kan forsvinne. 

Før du slipper chinchillaer løs i større rom, bør du gjøre dem kjent med deg. La chinchillaen få lukte på hendene dine inne i buret. Når den kommer og viser nysgjerrighet, kan du ta den ut og ha den på fanget. Vær forsiktig når du håndterer chinchillaen, både huden og benbygningen er veldig skjør. Huden kan bli skadet hvis du tar tak i pelsen og ribbeina kan skades hvis du er for hardhendt når du griper og holder dyret.  

En god måte å løfte en voksen Chinchilla på, er å ta tak i halen helt inntil kroppen med en hånd, mens du løfter under kroppen med den andre. Dyrets vekt skal alltid bæres med den hånden som er under dyret. Du må aldri løfte chinchillaen kun etter halen, det gjør vondt og kan skade dyret. Du kan også holde en Chinchilla forsiktig rundt brystet og støtte med den andre hånden under bakbeina.  Unge dyr løftes best ved å lage en skål med hendene under og rundt dyret. Du bør lukke hendene helt sammen når ungen løftes slik at den ikke faller eller hopper vekk. 

Chinchillaer kan skvette urin når de er redde. For at dyrene skal bli trygge er det viktig at de får positive opplevelser med mennesker fra de er små. Bruk tid på vinne dyrenes tillit. Et tips er å bruke en spesiell genser eller et pledd når du har chinchillaene ute. Da føler de seg litt tryggere og vil kanskje komme til deg for å søke tilflukt under genseren ved behov.

Del
04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

19.01.2016 10:58

Helse og sykdom

En frisk og sunn chinchilla er full av energi og har klare, våkne øyne. Den er nysgjerrig og aktiv i sin våkne periode.

19.01.2016 10:56

Fôring

Det viktigste fôret for en chinchilla, er høy av god kvalitet. Dette må alltid være tilgjengelig.