Flåttbårne sykdommer hos hund

Hei!
Kan en hund få samme sykdom som mennesker av et flåttbitt, og i tilfelle hvor lenge etterpå vil symptomene vise seg?

Svar

Ja, hunder kan få ligende sykdommer som mennesker etter flåttbitt. Blandt annet er det en sykdom som heter ehrlichiose. Dette er en sykdom forårsaket av en bakterie (Ehrlichia) som lever i flåtten og smittes ved bitt. Den angriper hvite blodlegemer, røde blodlegmer og bloplater (og ødelegger dem) og gjør at dyret (eller mennesket) får lettere andre infeksjoner. Symtpomene ser man 1-3 uker etter bitt og kan være veldig forskjellige, da det er forskjellige typer ehrlichia, og som ødelegger forskellige typer celler hos hunder. Stortsett mister de appetitten, går ned i vekt og er slappe. De kan få feber, bli anemiske, få små blødninger under huden/slimhinnen, haltheter, nesblødninger, nervøse symptomer (kramper eller bevegelsesvansker).
Det må behandles med antibiotika.
Det finnes en annen sykdom som heter Borreliose. Dette er også forårsaket av en bakterie (Borrelia). Symptomene ser man 2-5 måneder etter flåttbittet. Dyret får feber, skiftende haltheter, hovne ledd, nedsatt appetitt og slapphet. Hvis ikke hunden behandles med riktig antibiotika ved denne sykdommen kan ledd-affeksjonene bli kroniske.
Solvejg Whist
Del
27.09.2017 11:11

Flåttsesongen er i gang

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått. Veterinærer anbefaler alle dyreeiere å gjøre det de kan for å forebygge flåttproblemer for sitt dyr.

27.09.2017 11:12

Slik virker flåttmedisinen

Flåttsesongen er i gang. Vi gir deg oversikt over hvilke alternativ du har for å hjelpe kjæledyrene til å unngå flåttplager.

15.06.2010 00:00

Om flått på hund

Det finnes mange ulike typer flått. Den vanligste flåtten i Norge er Ixodes ricinus, best kjent under andre navn som for eksempel skaumann og skogflått.

17.07.2005 00:00

Flått smitter hver femte hund

Tidligere beiteområder og dyrket mark langs kysten gror igjen. I buskaset stortrives flåtten, og hunder er mer utsatt for farlig smitte enn noensinne.