Pixabay

Anbefaler ekstra vaksine: Valp døde av smittsom leverbetennelse

En elleve måneder gammel hundevalp døde forrige uke av smittsom leverbetennelse. Det skjer sjelden. Nå anbefaler NMBU Veterinærhøgskolen ekstra vaksinasjon for alle valper.

Valpen var svært syk da den ble innlagt på Universitetsdyresykehuset  ved NMBU. Den hadde store smerter i magen, kunne ikke reise seg og var fraværende og slapp. I det den kom inn, fikk den et epileptisk anfall. Hunden hadde vært dårlig med oppkast, løs mage og smerter i buken et par dager, før den plutselig ble mye dårligere. Det viste seg at valpen hadde fått den dødelige sykdommen smittsom leverbetennelse (HCC).

– Symptomene kan utvikle seg veldig raskt. Fra eier oppdager at det er noe galt, til hunden ikke lever mer, kan det gå få timer, forteller veterinær Annelin Bjelland, som behandlet hunden da den ble innlagt.

Var vaksinert

Valpen var vaksinert etter nasjonale retningslinjer, og hadde derfor fått vaksine mot smittsom leverbetennelse da den var tolv uker.

– Vi vurderte det derfor som usannsynlig at valpen var smittet av HCC, forteller veterinær Bjelland.

Onsdag kom de siste prøvesvarene som bekreftet at valpen hadde smittsom leverbetennelse, på tross av at den var vaksinert.

– Det er svært sjeldent at dette skjer, sier Sverre Ludvig Seierstad, instituttleder ved Sports- og familiedyrmedisin ved NMBU Veterinærhøgskolen.

1 av 10 er ubeskyttet

Veterinærer ved NMBU Veterinærhøgskolen har nå gjennomgått både nasjonale og internasjonale retningslinjer om vaksinasjon av valper.

– Det er rapportert at opptil ti prosent av valpene ikke oppnår beskyttelse når den siste grunnvaksinen blir gitt ved 12 ukers alder. Dette kan skyldes at de fortsatt har antistoffer fra mor i kroppen, og disse vil blokkere for vaksinen. Derfor vil det øke beskyttelsen mot sykdommen hvis valpene vaksineres mot HCC både ved 12 og 16 ukers alder, forklarer Seierstad.

På bakgrunn av dette anbefaler fagmiljøet nå to vaksinasjoner for virussykdommen HCC. Den ekstra vaksinasjonen bør skje når hunden er 16 uker gammel.

– Ett tilfelle er ikke nok til å endre vaksinasjonsrutinene våre, men siden WSAVA (verdensomspennende forening for smådyrveterinærer, red.anm.) anbefaler en ekstra vaksinasjon og vår professor i virologi, Espen Rimstad, stiller seg bak en vaksinasjon ved 16 uker, ønsker vi å endre rutinene våre, sier Seierstad.

Smitte i naturen

HCC-viruset finnes i norsk natur, blant annet hos rev. Det spres med dråpesmitte, og viruset kan leve lenge. Det er usikkert hvor lenge, men det kan være fra flere uker til måneder, særlig i kjølig vær.

Les: Kan smitte fra rev

– Familien som mistet valpen sin har vi anbefalt å vente med å skaffe seg ny hund, til det er sikkert at viruset er borte fra hjemmemiljøet, sier veterinær Annelin Bjelland ved Universitetsdyresykehuset NMBU.

Symptomer på smittsom leversykdom (HCC):

  • Oppkast
  • Diaré
  • Magesmerter
  • Blødninger, f.eks. fra nesen
  • Hoste
  • Hevelser/ødem på undersiden av hodet og halsen
  • Øyeforandringer i form av en blå skygge over øyet
  • Epileptiske anfall
  • Feber
Del
30.08.2017 23:53

Kan smitte fra rev

Smittsom leverbetennelse er en dødelig virussykdom som finnes i Norge. Symptomene ligner ofte på det en hund kan få ved forgiftning, med magesmerter, oppkast, diaré og feber.

05.02.2013 00:00

Vaksinasjon av hund

Vaksinering er en enkel og effektiv måte å forhindre sykdom på.

13.10.2012 00:00

Vaksinasjon hund

Verdt å vite: Ved å vaksinere hunden blir den beskyttet mot alvorlige sykdommer det ikke finnes effektiv behandling mot. Det er i tillegg den viktigste måten til å bidra til å holde et lavt smittepress for hele den norske hundebestanden.