Entershikarisi - Wikimedia Commons

Våteksem hos hund

Tett og fuktig pels kan øke faren for våteksem i sommervarmen.

Våteksem, også kalt hot-spot, er en vanlig form av akutt, overfladisk hudinfeksjon hos hund som oppstår lokalt i huden. Alle raser kan rammes men våteksem er mer vanlig forekommende hos raser med lang og/eller tett pels som f.eks retrievere, rottweiler og newfoundlandshund.

Våteksem kan ha mange bakenforliggende årsaker, som f.eks parasitter (lopper, lus, flått), allergier eller tett og fuktig pels.

Symptomer

Våteksem viser seg ofte som klissete, ømme områder i huden med sammenfiltret pels. Det væsker gjerne fra huden som er rød og irritert.

Ofte blusser våteksem opp over en natt og kan klø og gi betydelig smerte. Typiske områder for våteksem er kinn, nakke/hals, rygg, lår og halerot.

Hva kan man gjøre selv?

For å forebygge våteksem er det bra å holde pelsen tørr og fri for floker. Kontrollér at hunden ikke har ulike parasitter (lopper, lus eller flått), eller har små sår som kan være begynnelsen på våteksem.

Å hindre hunden i å bade kan være vanskelig på sommeren. Tenk på at en pels som kjennes tørr ut på utsiden kan være gjennomvåt nærmest huden.

I et tidlig stadium av våteksem kan man stoppe og få ned betennelsen dersom man barberer bort pelsen over det affiserte området og vasker med et bakteriedrepende middel som inneholder f.eks klorhexidin.

Når bør veterinær oppsøkes?

Veterinær bør kontaktes dersom infeksjonen spres eller hunden har betydelige smerter.

Behandling består, i første omgang, av at pelsen over hudforandringene barberes bort med flere centimeters margin utenfor såret. Våteksem kan være svært smertefullt, derfor er det ofte nødvendig å gi dem beroligende før barbering og behandling.

Hunden bør ha på en krage for at den ikke skal kunne slikke og klø, og med dette forverre våteksemen. Som oftest trenger hunden smertestillende over en periode.

Hunder som stadig får tilbakefall av våteksem bør utredes for å finne den bakenforliggende årsaken og for å forhindre nye tilfeller.

Denne saken er levert av AniCura. Se oversikt over AniCura sine dyreklinikker.

Del
25.05.2016 13:42

Hudsykdom hos Golden retriver

Ichthyose er en arvelig sykdom hos Golden retriever som fører til svart pigmentert hud og mye flass.

14.04.2016 09:55

Furunkulose hos hund

Såre poter hos hunder kan skyldes dype hudinfeksjoner. Det kalles furunkulose, og kan ha mange årsaker, blant annet fremmedlegemer, skader, allergi og feilbelastning.

06.04.2016 11:56

Forandringer på hundens snute

Hundens snute kan bli tørr, sår eller endre farge. Hudsykdommer, høy alder eller lite sol er blant de vanligste årsakene.