Utbrudd av kverke på hest
Dyresykdommen kverke er oppdaget i Østfold. Seks staller er nå pålagt restriksjoner for å hindre smittespredning.
- Vi ber hesteeiere om å ta en rekke forholdsregler etter at dyresykdommen kverke har blitt oppdaget i Østfold. Hesteeiere i området bør redusere kontakt mellom staller så mye som mulig inntil videre, skriver Mattilsynet på sine nettsider.
De har båndlagt flere staller for å hindre videre smittespredning. Staller og gårder som er båndlagt, får ikke lov til å flytte hester inn eller ut av stedet.
På nettsidene til Mattilsynet er det oppdatert liste over hvilke dyrehold som er pålagt restriksjoner. Lista ble sist oppdatert 11. oktober, og innehold da seks dyrehold. Mattilsynet presiserer at ingen på denne lista har skyld i utbruddet.
Båndlagte hestehold:
- Stall Østre Huggenesvei, Rygge
- Onsøy ridesenter, Gressvik
- Askim Rideklubb, Askim
- Stall Vestreng Eng gård, Skiptvet
- Stall Fredrikstadveien, Råde
- Jeløy Radio (beiteområde), Moss
- Vi publiserer listen slik at hesteeiere og andre som kommer i kontakt med hester kan ta sine forholdsregler. Dersom hesten din nylig har vært i kontakt med ett eller flere av disse dyreholdene og du ikke har vært i kontakt med Mattilsynet før, må du kontakte oss på telefon 22 40 00 00. Det samme gjelder deg som er trener, hovslager eller annen fagperson, oppfordrer Mattilsynet på nettsidene sine.
Hva er kverke?
Kverke er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos dyr av hesteslekten. Sykdommen smitter ved direkte kontakt mellom hester og kan overføres via utstyr og mennesker. Typiske symptomer er hovne lymfeknuter i hode- og halsregionen, utflod fra nesen, hoste og feber. Kverke er ikke farlig for mennesker.
- Vi ber nå alle hesteeiere i Østfold om å være restriktive med å flytte hestene sine inntil utbruddet er over. Kverke er ikke en alvorlig sykdom, men kan skape komplikasjoner for noen hester. For å sikre at smitteutbruddet ikke vokser er det viktig at alle som kan komme i kontakt med hester tar noen forholdsregler, sier Nina Brogeland Laache, seksjonssjef i Mattilsynet.
- Hesteeiere må redusere kontakten mellom hestene og sørge for at ingen som ikke skal stelle hestene kommer i kontakt med smitta dyr. Dersom du har planlagt å besøke staller på Østfold må du sjekke om stallen er smittet før du kommer. Dette gjelder også dyretransporter og veterinærer, sier Laache.
Her er hele listen med Mattilsynets råd:
- Om det er mulig, begrens antall personer som har tilgang til oppstallingsområder og dyr.
- Bruk rene klær og støvler når du beveger deg mellom ulike staller.
- Unngå å bruke samme fôrbøtte, vannkar, børste og hovskrape til flere hester eller til ulike grupper av hester.
- Vær nøye med håndhygienen. Vask alltid hendene etter at du har hatt kontakt med dyr.
- Bokser bør vaskes og desinfiseres og strø fjernes/byttes, dersom hester fra ulike hestehold bruker samme boks.
- Ikke la hesten din hilse på andre hester
- Vær forsiktig ved kjøp/introduksjon av nye hester til stallen. Hold gjerne den nye hesten atskilt fra de andre i et par uker.
Kverke er en B-sykdom og forekomst av eller mistanke om kverke skal umiddelbart rapporteres til Mattilsynet.