Tid for refleks

Mørket faller på, og det er lett å glemme hvor usynlige man blir for bilistene uten refleks.

I høstmånedene får landets dyreklinikker inn langt flere trafikkskadede dyr enn i resten av året.

– Mange av ulykkene kunne vært unngått om eierne utstyrte kjæledyret med refleks, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg i AniCura Norge.

AniCura har laget en tankevekkende video med eksempel på hvor synlig man er med og uten refleks (vises fra YouTube):

Flere skader om høsten
– I september begynner mørket å komme og båndtvangen er opphevet flere steder i landet. Det øker risikoen for ulykker, sier Rygg.

Flere av de påkjørte dyrene må gjennomgå omfattende kirurgi.

– Når en hund eller katt treffes av en bil i fart, kan det få fatale konsekvenser. Overlever dyret, er det ofte hardt skadet. De vanligste skadene er bekkenbrudd, benbrudd, hodeskader og andre brudd. Skader på indre organer og store blødninger fra blant annet milt og lever ser vi ofte ved påkjørsler, sier Rygg.

Refleks og lys

I dag finnes det mange ulike reflekser å få kjøpt til katter og hunder.

– Til hunder kan du få halsbånd med blinkende eller permanente lys, refleksdekken, vest, refleksmansjetter til bena eller en refleks-spray som kan brukes rett på pelsen. Reflekssprayen har ikke like god effekt som vanlig refleks, men kan brukes som et supplement. For katter finnes reflekshalsbånd som faller av dersom katten henger seg fast i noe, sier Rygg.

Det er viktig at hundeeieren også bruker refleks.

– Går man tur med hunden i mørket, er det langt lettere for bilisten å se hund og eier når begge har refleks. Den mørkeste tiden er den vi går i møte nå, sier hun.

Bli synlig

Hver vinter utfører Trygg Trafikk fysiske tellinger for å finne ut hvor mange som bruker refleks. Disse viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks.

- Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Bruk refleks så blir du synlig i trafikken, oppfordrer Trygg Trafikk på sine nettsider.

I følge Trygg Trafikk har over 1,7 millioner nordmenn opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk.

Del
27.09.2017 11:17

Vinteren kan bli for kald for katten

Hvordan har katta di det i vinterværet? Selv utekatter med tykk pels kan fryse hvis de går for lenge ute i kulda.

29.09.2023 14:43

Passer rottehold for deg?

Vurderer du å skaffe deg rotter som kjæledyr? Her er nyttig informasjon om hva du bør ha tenkt gjennom først.

12.06.2023 22:58

Ikke etterlat de firbente i varm bil

Sommer og høye temperaturer er forbundet med flere farer for våre firbente venner. Mattilsynet og politiet advarer særlig mot å etterlate hunden i varm bil i sommer.