Kastrering av en hannkatt

Slik foregår kastrering av hannkatt

Kastrering av katter er viktig, og bør gjøres i 6 måneders alder. Se hvordan det foregår her.

Vi hører ofte eiere si at hunnkatter bør få et kull før de bli sterilisert, fordi det er helsefremmende. Dette kan for så vidt sies å være sant, da en liten prosentandel av hunndyr (hunder og katter) som kastreres tidlig har lettere for å utvikle urinveissykdommer. Når det er sagt, er dette noe vi ser ekstremt sjelden i klinisk praksis, og bør derfor ikke tas med i vurderingen når man skal vurdere om en katt skal kastreres eller ei.

Reduserer kreftfaren

Forskning på kreftforekomst etter tidlig kastrering har derimot vist seg å ha en formidabel helsegevinst. Dersom en hunnkatt blir kastrert før første løpetid, er faren for utvikling av jurkreft nesten lik null. Faren for utvikling av jursvulster øker ved kastrering i en høyere alder, men kastrering før dyret fyllet fem år har vist å kunne redusere forekomsten av jurkreft betraktelig. Dette gjelder også hos tisper, men på grunn av norsk regelverk, blir ikke hunder rutinemessig kastrert.

Anbefaler kastrering

Det anbefales at kattungen blir kastrert når den har nådd ca 5-6 måneders alder.

En annen positiv følge av kastrering av katter, er at antall fødte kattunger blir redusert. Hvert år fødes tusenvis av kattunger som aldri får et permanent hjem, og flesteparten av disse lever ikke engang til voksen alder. Vi vil derfor oppfordre alle som har katt til å få den kastrert.

Hvordan blir det gjort

For de av dere som ikke vet hvordan en kastrering utarter seg, har vi laget en liten film der en hannkatt blir kastrert. Forskjellen på kastrering av hunnkatt og hannkatt er at testiklene fjernes på sistnevnte, mens livmor og eggstokker blir fjernet ved kastrering av hunnkatt.

Når katten ankommer klinikken blir den tatt imot av en av våre dyktige dyrepleiere. Før operasjonen gjennomgår katten en helsesjekk for å sikre at den vil være i stand til å tåle påkjenningen en operasjon innebærer. Før katten får bedøvelse, får den en dose med smertestillende som vil ha god virkning når operasjonen setter i gang.

Nøye overvåking

Under hele operasjonen blir dyret nøye overvåket av en av våre dyrepleiere. Dette gir trygghet slik at kirurgen kan gjennomføre sin jobb uten å bekymre seg for dyrets tilstand under operasjonen.

Etter operasjonen blir katten plassert i sitt eget oppstallingsbur hvor den får våkne opp i varme, trygge omgivelser. Først når katten er skikkelig våken blir den sendt hjem. Hos hannkatten er det ingen sting, og som oftest trengs heller ingen etterkontroller.

Hos hunnkattene blir såret sydd med innvendig sutur, noe som betyr at stingene løser seg opp over tid. Dette gjør at det ikke er nødvendig med etterkontroll av denne type operasjon hos oss.

Mer om kastrering av hannkatter

Hvordan unngå uønskede kattunger

 

Denne artikkelen er levert av Knarvik Dyreklinikk.

Del
21.09.2018 15:16

Unngå hjemløse katter

Mattilsynet får jevnlig henvendelser fra publikum som ønsker at de skal gripe inn overfor hjemløse katter. Deres rolle er å ta hånd om hjemløse dyr som er syke, skadet eller lider på annen måte.

27.09.2017 11:10

Unngå uønskede kattunger

Kastrering i ung alder reduserer risikoen for jur-svulster, og man unngår bivirkninger fra p-piller. Det er lurt å kastrere hunnkatter som ikke skal brukes i avl.

08.01.2018 10:37

Bekymret for katteaids

Den siste måneden er katteaids (FIV) påvist hos flere katter i Kongsberg. Veterinærer er bekymret.