Newswire - Kaia Means

Råtne tenner forkorter dyreliv

Fire av fem norske hunder og katter har dårlige tenner. Det kan føre til at de dør av leverbetennelse eller hjertesykdom.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba av Newswire.

- Dårlige tenner er den mest utbredte sykdommen blant norske hunder og katter, sier veterinær Carsten Glindø ved Fredrikstad Dyrehospital.

Med råtne tenner er det fare for at bakterier trenger inn i knoklene. Da svekkes immunforsvaret, og problemene kan spre seg til hjerte og lever.

- Resultatet kan dessverre bli et kortere liv, sier Glindø, som har europeisk spesialutdannelse i tannhelse hos hund og katt. Han behandler tennene på 700 katter og hunder i året.

Begynner med plakk

Internasjonal forskning viser at nesten alle katter over fem år har problemer med tennene. Blant hunder over fem år er det bare en av fem som har friske tenner.

De fleste tannsykdommer begynner med voksende belegg etter matrester, såkalt plakk. Plakk og tannsten kan føre til betennelse i tannkjøttet. Uten behandling kan tennene skades alvorlig, og i mange tilfeller trekkes.

Paradontose er betennelse i tannkjøtt og kjeveknoke, og må behandles med tannrens og eventuell tanntrekk.

- Den beste forsikringen mot alvorlige sykdommer er daglig tannpuss og årlig tannrens hos veterinær fra dyrene er et par år gamle, sier Carsten Glindø.

En grundig tannrens innebærer å fjerne plakk og tannsten, og da må kjæledyrene bedøves. Han understreker også betydningen av tannrøntgen på samme måter som hos mennesker.

Fôr riktig

I det daglige kan dyreeiere gjøre mye selv.

- Mat som klistrer seg til tennene er ikke bra. Derfor bør man så langt som mulig unngå brødmat, middagsrester og våtfôr. Oppbløtt tørrfôr kan også føre til mer plakk, sier veterinær William Bredal hos fôrprodusenten Eukanuba.

I dag finnes det fôr som gnir vekk belegg mens dyrene spiser, og som begrenser dannelsen av tannsten ved å binde kalsium.

Bredal viser til en undersøkelse som dokumenterer at tannsten mer enn halveres ved bruk av polyfosfater som finnes i både katte- og hundeforet til Eukanuba. Polyfosfater benyttes også i tannpasta til mennesker.

Tannpuss

- Nå har det også kommet nye typer tannbørster, tannkrem og tyggeben på markedet som gir dokumentert bedre tenner, sier Bredal.

Symptomer på tannsykdommer kan være dårlig ånde, gulbrun tannsten og blødende tannkjøtt.

- Dyr som har dårlige tenner har ofte store smerter, og dermed kan de også få endret adferd. De kan bli irritable og hissige. I mange tilfeller får dyrene tilbake sitt gamle jeg etter at dårlige tenner er trukket, forteller Carsten Glindø.

Del
27.09.2017 11:16

Viktig å oppdage tannpine

Hunder og katter kan gå lenge med vondt i tennene uten at eieren er klar over det. Her er signalene du skal se etter.

21.11.2006 00:00

Fokus på tenner og tannhelse

"Får dyr hull i tennene?" undrer mange dyreeiere.

21.02.2005 00:00

Tannhelse hos hund og katt

Akkurat som mennesker, er kjæledyr avhengig av en god munnhygiene for å bevare tennene og tannkjøttet friskt gjennom hele livet.