Pass på hunden nyttårsaften!

Hunder utvikler lett angst eller fobi mot forskjellige slags lyder.

Bråket fra nyttårsfyrverkeri hører til den type lyder som mange hunder blir redde for. Angsten kan oppstå i alle aldre og blir ofte verre med årene. Angsten viser seg ved at hunden forsøker å gjemme seg eller flykte fra situasjonen. Den kan også skjelve, hyle eller eventuelt gjøre fra seg på gulvet. Valper som først er blitt redd for lydene, er ofte redde resten av livet.

Hvordan forebygges fobien?
Når du har fått en ny valp er det veldig viktig å tenke på at valpen i alderen 8 til 12/14 uker må få venne seg til alt. Derfor bør den også tas med til steder hvor det er en del høye lyder. Du kan for eksempel lufte og leke med den i nærheten av fabrikkanlegg eller ved en skytebane. Valpen skal selvfølgelig ikke utsettes for ekstremt høye lyder tett på, men hvis du nærmer deg støyen gradvis, vil valpen lære seg å ikke være redd for høye lyder.

Samtidig er det viktig å sørge for at valpen/hunden ikke utsettes for direkte ubehagelige opplevelser på nyttårsaften. Unngå å lufte hunden på steder hvor det skytes opp fyrverkeri. Hvis hunden viser tegn på angst når de første nyttårslydene begynner, er det viktig å berolige den. Dette kan gjøres ved å kose, klappe eller for eksempel gre hunden, slik at den har en eller annen form for fysisk kontakt. En kan også prøve å avlede oppmerksomheten fra lydene ved å fôre den eller leke med den.

Noen eiere forsøker å ?vise hunden at det ikke skjer noe? og utsetter den for situasjonen ved å tvinge den til å overvære fyrverkeriet. Dette må frarådes på det kraftigste, da det bare vil forverre den angsten som hunden eventuelt måtte ha fra før.

Hvordan behandles angst eller fobi?
Hvis hunden bare er redd for nyttårsfyrverkeri og altså kun har et problem i noen få dager(uker) av året, har en tradisjonelt behandlet med angstdempende eller beroligende/sløvende medisin.

Hvis hunden derimot er redd for mange lyder, kan det være aktuelt å bruke en mer moderne metode. Denne kalles "lydterapi" eller på engelsk "counterconditioning". Denne metoden går ut på å trene hunden veldig langsomt på de lydene som den er redd for. En bruker båndopptak av de aktuelle lydene, som så spilles av hjemme i stuen. Spill først lydene på helt lavt volum. Avled samtidig hundens oppmerksomhet med lek eller litt lydighetstrening og gi den ros når den ikke reagerer på lydene. En kan eventuell kombinere dette med bruk av litt angstdempende medisin. Når den etter hvert ikke reagerer på lydene, økes volumet litt. Slik fortsetter du til hunden er helt vant til lydene. Dette tar en del tid, men er nødvendig hvis hunden for eksempel har utviklet angst mot tordenvær, som jo ikke er så enkelt å forutsi og dermed behandle med medisin.

Til behandling av angst i forbindelse med nyttårsfyrverkeri kan du få resept på beroligende medisin hos veterinæren. Vi bruker ofte beroligende medisin til hunder i form av Largactil tabletter eller Plegisil saft. På noen hunder virker dette dårlig, og da kan vi prøve andre typer av beroligende medisin. Etter inngift av Largactil eller Plegisil blir hunden sløv etter et par timer. Den blir mer likeglad med hva som skjer rundt den og vil helst ligge og sove. Det er viktig at den får mest mulig ro til tablettene eller saften begynner å virke, ellers kan den kjempe mot medisinens effekt.

Et annet alternativ er å reise på hytta eller sette hunden i kennel på landet hvis det er mye bråk der hvor du bor.

Bruk ALDRI "menneskemedisin" (sovepiller eller lign.). Disse kan ha en helt utilsiktet effekt. Kontakt heller veterinær i god tid og få den riktige medisinen som passer til alder, rase og vekt.

Del
15.11.2004 00:00

Nyttårsraketter og angst hos hund

Det freser og gnistrer i luntene mens frostrøyk blander seg med kruttrøyk og "kjempebomba" til 900 kroner eksploderer i en hjertestoppende kraftsalve.

05.04.2005 00:00

Frykt, angst og fobier hos hund

Frykt, angst og fobier er ikke uvanlig. På grunnkurs og valpekurs i Norge har ca.10% av deltakerne rapportert at hunden har angst, i tillegg til disse har 4-5% separasjonsproblemer.

13.12.2004 00:00

Jul og nyttår for kjæledyr

Ved jule- og nyttårstider kontakter mange dyreeiere min klinikk angående mage- og tarmproblemer, samt redsel. Her får du mine erfaringer samt nyttige råd i forbindelse med jul- og nyttårshøytiden.