Pixabay|

Pass på hva kaninen spiser

Kaniner kan fort få problemer med magen. Høy og salat er bra mat, mens gulrøtter og epler er godteri.

Kaniner har en veldig sensitiv fordøyelseskanal. Kaninen din kan fort bli forstoppet dersom dens fordøyelse går ut av balanse. Ubalanse i fordøyelsen hos kanin kan komme av stress, sykdom, fremmedlegemer, tannproblemer, eller av fôring. For å unngå dette problemet er det viktig å ha en god fôringsrutine for kaninen din hvor den får i seg den næringen den trenger.

Viktig fiber

Man bør prøve å fôre kaninen til samme tid hver dag. Fiber og mye høy er viktige næringsstoffer. Fiberen smører tarmene og får dem til å fungere som de skal. Fôr gjerne med pellets som er laget for kaniner, men husk at fôringen skal bestå mest av høy, opptil 80 %.

Riktig balanse av grønnsaker er også viktig i kaninens diett. Av grønnsaker skal salat være førstevalg. Salat er like bra for kaninen som den er for oss mennesker. Så tenk salat! En tommelfingerregel man kan bruke er å gi kaninen 1 kopp (ca. 2.5dl) salat for hvert 2 kg.

Gulrøtter er godteri

Selv om kaninen elsker gulrøtter må de ikke fôres for mye på dette grunnet høyt innhold av sukker. Det grønne på toppen av gulrøttene er et bedre valg. Kaninen elsker søtsaker og vil gjerne velge dette framfor det andre fôret, derfor skal man være forsiktig og ikke fôre for mye på gulrøtter og epler.

Pass opp for løk

Grønnsaker som brokkoli og blomkål er godt for kaninen. Det er viktig å unngå bønner og erter da dette kan gi problemer i fordøyelseskanalen. Unngå også grønnsaker som tilhører løkfamilien. Dvs. purre, gressløk, og vanlig løk. Sjokolade må absolutt unngås.

Hold kaninen frisk ved å gi den en diett som er rik på fiber, tilgang på rent vann og variert grønnsaker og pellets. Dersom kaninen har forstoppelse må du kontakte veterinæren snarest. Forstoppelse hos kanin kan fort bli livstruende!

Symptomer på forstoppelse

  • Slutter å spise
  • Lite eller ingen avføring
  • Oppblåst mage
  • Sitter sammensunken med bøyd rygg
  • Sløv/apatisk

Dersom noen av disse symptomene oppstår er det viktig å komme seg raskt til veterinær. Det man kan gjøre hjemme er å la kaninen få bevege seg masse så tarmene blir satt i gang. Gi den tilgang på friskt og rent vann og fôr den lite, men ofte med Critical Care Feed, ca. hver 2 time.

Del
20.12.2019 10:26

Ikke gi barna en kanin i julegave

Kaninen er det tredje vanligste kjæledyret i Norge, etter hund og katt. Mange barn ønsker seg kanin i julegave, men vet foreldrene hva som kreves for at en kanin skal ha god dyrevelferd, spør Mattilsynet.

18.01.2018 15:31

Kaniner fryser om vinteren

Mange tror at kaniner fint kan leve i minusgrader, men kaniner fryser lett. De er avhengige av at eier legger til rette for en god vintersesong.

17.11.2017 10:30

Er kaninen min syk?

Kaniner er gode til å skjule sykdom. Derfor er det viktig å være oppmerksom på forandringer i atferd, og vite hva man skal se etter.