Nyttårsraketter og angst hos hund

Det freser og gnistrer i luntene mens frostrøyk blander seg med kruttrøyk og "kjempebomba" til 900 kroner eksploderer i en hjertestoppende kraftsalve.

GODT NYTT ÅR! Gode hilsener klinger med champagneglassene:
Det er DA din Passopp eller naboens lille Pluto har det helt for jævli'!!

Peser, skjelver, klynker, vandrer hvileløst rundt, prøver å gjemme seg, klatrer opp etter veggene, kollapser av utmattelse til slutt... Dette var vår lille Gaias versjon av Nyttårsaften. Dette er en opplevelse jeg ikke unner noen!

Like sikkert som julekvelden på kjerringa kommer nyttårsaften på våre firbeinte venner.

Burde vente

Hvert eneste år går dyrevenner ut i avisen og oppfordrer folk til å vente med fyrverkeriet til nyttårsaften klokka 24.

Hvert eneste år gir folk blaffen og setter i gang med rabalderet tidlig i desember. Hele romjula er preget av timer bak sofaen, skjelvende hunder og søvnløse netter for mange dyre-eiere. Mange dyr er helt skrekkslagne når rabalderet setter i gang.

Hvorfor lar så myndighetene noen få ødelegge for så mange? Hvert eneste år omkommer mennesker, noen mister hjemmene sine i brann, andre mister øyne, hørsel eller en finger. Er friheten til å skyte opp våre egne raketter så viktig for oss? Kan vi ikke gjøre som i Sverige, der man må møte opp på angitte utskytssteder i hver kommune, og ikke kan skyte vilt rundt seg i boligstrøk?

Herved oppfordres Brannsjefen og kommunen til å skjerpe inn på regelverket!

Nok om mine meninger. Nyttår kommer i år igjen, det vil bli fyrverkeri. Her følger noen råd om hva dere kan gjøre for å forebygge og hjelpe hunder med panikkangst til nyttår.

FOREBYGGELSE

Tidligere var nyttårshelga en tid vi dyrleger solgte "nyttårsdop" som om det var sukkertøy. Det er det nå slutt på. Nå er det feromoner (duftstoffer) og tilvenningsterapi som er tingen! Les videre så skal jeg forklare nærmere.

Det er viktig å være forberedt på det som skal komme og legge til rette for at plagene blir minst mulig for dyret.

1) La ikke dyret være alene hjemme

Hvis du vet hunden din er redd for raketter er å være alene det verste den kan oppleve. I ensomheten blir panikken bare ennå mer forsterket.

2) Avled oppmerksomheten

Sett i gang med leker, øvelser, annet, aktiviser dem, gi belønning. Ta frem matskåla, godbiten. Sett gjerne på litt musikk, men ikke på veldig høyt volum, rakettlyden trenger uansett gjennom, og høy musikk kan forverre stressopplevelsen. En annen hund i huset som ikke er nervøs kan også virke beroligende og avlede oppmerksomheten.

3) IKKE forsterk frykten

Forsøk å være upåvirket og oppfør dere som vanlig. Ved å trøste og vise at lydene også påvirker dere forteller dere hunden indirekte at dette virkelig er noe farlig og noe å være redde for.

4) Tillat gjemming

La dyra få mulighet til å gjemme seg hvis det er det de vil, søke ly, et sted eller rom med mindre støy og lys. Hvis hunden har et favorittoppholdsrom, la det gjerne være der. Ideelt bør dette være et sted der det er mindre lyd, kanskje i en kjellerstue eller lignende. Ikke steng det hunden ser som rømningsveier ? la døra til rommet stå oppe. (Slipp de heller ikke ut, da de kan stikke av og gjemme seg ute og i verste fall bli påkjørt). Vil de legge seg bak sofaen, la dem gjøre det!

5) Bruk beroligende duftstoffer (D.A.P.)

D.A.P. står for "Dog appeasing pheromone", eller hundens beroligende feromon. Feromoner er "luktfrie" naturlige duftstoffer som dyra (og mennesker) skiller ut og har en virkning på andre individer. D.A.P. er et beroligende duftstoff som skilles ut fra bukens midtlinje hos diegivende tisper og virker beroligende og gir trygghetsfølelse hos avkommet. Forskning har vist at det også virker beroligende på voksne dyr. Dette stoffet har nå kommet "på boks",- til bruk for hunder i situasjoner preget av uro og angst. Det er dokumentert effekt på hunder som har lydfobi, hunder som er redde for å være alene hjemme osv. Et tilsvarende produkt finnes til katt, og heter Feliway.

D.A.P. finnes som diffuser som settes i stikkontakten, og som spray til tepper, leker osv. Det er viktig å bruke D.A.P. sammenhengende minst 2-3 uker før nyttår og fortsette ca 2 uker etter. Diffuser brukes i det/de rommene hunden/katten oppholder seg mest. Bruk av D.A.P. kan også virke forebyggende på valper og unghunder som ennå ikke har vist tegn til frykt for raketter og tordenskrall og lignende. For dyr med reell angst er det viktig å kombinere D.A.P. med de over nevnte punkter. Sett i stikkontakta i midten av desember og du har virkninger til midt ut i januar ? i den verste ?raketttiden?.

6) Medisiner - angstdempende
For mange hunder er de ovenfor nevnte punkter nok, men for de hundene som har betydelig lydfobi og blir plaget av panikkangst vil det ofte være nødvendig med bruk av medisiner i tillegg.

Unngå rene sløvende medisiner, de lar dyra høre like mye og være like redde, men doper dem så de ikke klarer å "stikke av" fra det de hører. Disse medisinene er de vi dessverre har brukt i alle år, men nyere studier viser at dyra egentlig har det verre med bruk av disse, og ikke minst de husker det de opplever, slik at de neste gang de opplever skremmende lyder bare er ennå reddere.

Hvis dyret er såpass redd at det trenger medisiner bør man få angstdempende medisiner av dyrlegen. Disse er kun mildt sløvende, men demper angsten og fryktreaksjonen. Ikke minst demper de også korttidsminnet, slik at de ikke husker det skremmende de har opplevd.

Hvis dere tidligere har brukt rene sløvende medisiner, kan det være dere nå vil se at dyret viser mer redsel, og at dere opplever situasjonen som verre. Husk, dersom dyret viser redsel er det egentlig positivt, da det nå får muligheten til å gjemme seg unna, og glemmer det etterpå. Med de sløvende medisinene er de like redde, men er bare så sløvet i musklene at de ikke klarer å komme seg vekk. Tenk hvordan du selv ville hatt det!

Urteterapi kan på enkelte hunder også ha en beroligende og angstdempende effekt, og kan brukes over en lengre periode. Når man plages av raketter i hele romjula, er dette kanskje en riktigere behandling enn angstdempende "nervemedisin", så kan man heller bruke angstdempende legemidler nyttårsaften. Spør oss på dyrehospitalet om råd og hvilke urter som kan hjelpe din hund.

For best effekt, bør dere gi medisinen i god tid før det smeller, og samtidig ta tak i de ovenfor nevnte råd.

Samtidig bruk av medisiner og D.A.P. kan forsterke hverandre og gi ennå bedre effekt enn bare medisiner alene, det kan også gjøre det mulig å hjelpe dyra med lavere dose medisiner.

BEHANDLING - PSYKOLOGI

Den beste behandlingen er å forebygge lydfobiene med tilvenningsterapi, ved å jobbe sammen med dyrlegen eller en atferdstrener over lang tid, evt ved hjelp av medikamenter. Tilstanden lydfobi kan sammenlignes med tilsvarende fobier hos mennesker der man kan få hjelp hos psykolog/psykiater. Her vennes hunden gradvis til lydene og tryggheten gjenoppbygges gjennom et treningsprogram. Hunden blir utsatt for lyder i stadig stigende volum på en kontrollert måte, og utvikler på den måten toleranse ovenfor lydene. Deretter trener man dem til å like lydene gjennom belønning. Dette kalles på fagspråket for "desensitisation & counterconditioning."

Du kan få kjøpt en CD hos dyrlegen til bruk på stereoanlegget hjemme. Denne skal brukes i samråd med atferdstrener eller dyrlege. Denne heter "Soundsscary" og er laget av to britiske veterinærer som er spesialister på atferdsproblemer hos dyr. Husk, dette tar tid, og man kan ikke begynne i desember og ha løst problemet til nyttår! Samme CD tar også for seg redsel for tordenvær.

Har dere spørsmål rundt dette temaet, kan dere kontakte oss på Hønefoss Dyrehospital. Husk, vær ute i god tid!

Med ønske om en fredelig og angstfri høytid ønsker jeg alle leserne

GOD JUL OG GODT NYTT ÅR!

- og vær så snill: Gi dyra en god start på det nye året også...

Del
13.11.2003 00:00

Pass på hunden nyttårsaften!

Hunder utvikler lett angst eller fobi mot forskjellige slags lyder.

05.04.2005 00:00

Frykt, angst og fobier hos hund

Frykt, angst og fobier er ikke uvanlig. På grunnkurs og valpekurs i Norge har ca.10% av deltakerne rapportert at hunden har angst, i tillegg til disse har 4-5% separasjonsproblemer.

13.12.2004 00:00

Jul og nyttår for kjæledyr

Ved jule- og nyttårstider kontakter mange dyreeiere min klinikk angående mage- og tarmproblemer, samt redsel. Her får du mine erfaringer samt nyttige råd i forbindelse med jul- og nyttårshøytiden.