Illustrasjonsfoto: George Hodan

Nye kjæledyrpass

Nå er det krav om pass for alle dyr som skal reise til og fra Sverige. Samtidig kommer det ny passtype for reisende kjæledyr.

Mattilsynet melder at fra 1. juni 2016 er det krav om ny passtype for ferierende hunder, katter og ildere som ikke har pass fra før. Dette er del av nye EU-regler som da trer i kraft i Norge. Kjæledyrpassene skal være av en ny og sikrere type, og alle pass som utstedes etter 1. juni skal lages i tråd med det nye regelverket.

- Pass av den gamle typen vil disse fortsatt være gyldige så lenge dyret lever, skriver Mattilsynet i sin informasjon om endringene.

Pass til Sverige

Det nye EU-regelverket vil hovedsakelig videreføre dagens vilkår for å reise med hunder, katter og ildere, men noen endringer blir det. Her er noen konkrete endringer:

  • Til og fra Sverige vil det nå være krav om pass (og dermed ID-merking) for alle dyr, men rabiesunntaket gjelder fremdeles.
  • Ved reise mellom EØS-stater skal alle dyr være ID-merket, vaksinert mot rabies og ha pass.
  • Kravet om at hunder som innføres til Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) gjelder fortsatt.
  • Ved reise til EU fra listeførte tredjestater skal dyrene være ID-merket, vaksinert mot rabies og ha helsesertifikat.

Andre kjæledyr

De nye reglene gir også nye vilkår for å ha med kjæledyr som for eksempel fugler, kaniner og gnagere på reise. Vilkårene vil være rimelige og ikke strengere enn vilkårene for handel med de samme dyreslagene. 

Kontakt veterinær

Mattilsynet anbefaler at alle dyreeiere som trenger pass til kjæledyret sitt for ferieturen i sommer bør anskaffe passet etter 1. juni, slik at de kan få den nye versjonen. Ta kontakt med din veterinær for å få kjæledyrpass i tide til ferieturen. Kontaktinformasjon til alle landets dyreklinikker finner du på dyreklinikk.no

Hvis du må ha pass før 1. juni, kan du få med et skriv fra Mattilsynet som forklarer hvorfor Norge utsteder gamle pass frem til de nye kommer. Det har vært slik siden EU innførte regelverket 29.12.2014.

Les mer om å reise med kjæledyr på Mattilsynets nettsider.

Del
09.06.2016 11:59

Høysesong for pass

Nå er det stor pågang hos dyreklinikkene, som er "passkontor for kjæledyr". Firmaet som produserer de nye kjæledyrpassene jobber ekstraskift for å dekke etterspørselen.

25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.

27.09.2017 11:24

Magetrøbbel og forgiftninger

Pass godt på hva hunden får i seg i jula. Mye av den vanlige julematen kan være farlig for hunder og katter.