Mange katter får struma

Struma (hypertyreose) er den vanligste hormonsykdommen hos katter. Den gjør at alle organer og kroppsfunksjoner går på høygir. Riktig behandling kan hjelpe.

Skjoldbruskkjertelen er to små kjertler som sitter i halsen på katten, på hver sin side av luftrøret. Dette organet produserer hormoner, blant annet tyroksin som regulerer stoffskifte.

Overproduksjon av tyroksin fører til sykdommen hypertyreose, som også kalles struma. Dette er den absolutt vanligste hormonsykdommen hos katt.

Enkelt sagt vil overproduksjon av tyroksin føre til at alle organer og kroppsfunksjoner går på høygir. Vanligste tegn på hypertyreose er avmagring til tross for stor appetitt, økt behov for drikke og økt urinproduksjon, økt aktivitet, hurtig puls og diaré. Noen katter blir gretne, deprimerte og svake.

Hos mange katter kan man kjenne det forstørrede organet på halsen (man kan ikke kjenne en normal skjoldbruskkjertel). Katter som plutselig blir blinde kan i utgangspunktet ha overproduksjon av tyroksin. Sykdommen forårsaker høyt blodtrykk (hypertensjon) som fører til blødninger i øynene og netthinneavløsning (ablatio retinae).

Sykdommen er vanligst på katter over 8 år, men kan også forekomme hos yngre katter.

Symptomene og alderen får ofte dyrlegen til å mistenke sykdommen på et tidlig stadium. Diagnosen bekreftes med en blodprøve der man måler tyroksinnivået, men også leververdier og nyreverdier er viktig for å velge eventuelt behandlingsforløp.

De mest anbefalte behandlingsmetodene idag er tabletter, spesialfôr eller radioaktivt jod. Tablettene inneholder medisinen karbimazol som hemmer produksjonen av tyroksin. Tablettene gis en gang om dagen og  tyroksinverdiene kontrolleres med jevne mellomrom i starten for å sikre at katten får riktig dose.

Behandlingen med tabletter varer livet ut. Når man har funnet den medisindosen som passer best, bør man kontrollere T4-nivåene hver 3-6 måned resten av livet.

Om man har en innekatt finnes det nå også et spesialfôr som kan ha god effekt. Det er viktig at katten kun spiser dette fôret, da det er nesten helt uten jod (om katten får i seg annen mat som inneholder jod vil ikke dette fôret være et godt alternativ. Katten bør kontrolleres jevnlig som ved tablettbehandling.

Et alternativ til tabletter og spesialfôr er behandling med radioaktivt jod. Jod inngår i oppbyggingen av skjoldbruskkjertelhormoner, og tanken med behandlingen er at skjoldbruskkjertelen skal absorbere joden, og da ødelegges den innenifra av strålingen. Strålingen når ut bare noen millimeter og er derfor ikke farlig for resten av kroppen. Jod-behandlingen har den fordelen at de aller fleste (ca 90%) katter som behandles bare trenger én behandling, og deretter er de fri fra sykdommen resten av livet uten å ta tabletter hver dag. Denne behandlingen kan man få utført på NVH i Oslo.

Les mer om hypertyreose hos katt: www.hypertyreoidisme-katt.no

Del
19.02.2020 23:54

Salmonella på katt

Flere dyreklinikker i Norge melder våren 2020 om et økende antall katter med symptomer på Salmonella. Syke småfugler kan være smittekilden.

27.03.2019 12:53

Frykter økning i lungeorm

Veterinærer mistenker at parasitten kattens lungeorm sprer seg i Norge.

27.09.2017 11:11

Flåttsesongen er i gang

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått. Veterinærer anbefaler alle dyreeiere å gjøre det de kan for å forebygge flåttproblemer for sitt dyr.