Agria

Lær kaninen å bli renslig

Kaninen er ikke skapt for å sitte i bur og trenger derfor å bli sluppet løs hver dag for å få mosjon og ny stimuli. Heldigvis er det mulig å lære kaninen å bli renslig slik at den ikke gjør fra seg overalt.

Man kan trene de fleste kaniner til å bli mer eller mindre renslige. Det beste resultatet får du ved å begynne treningen første gangen kaninen er ute av buret sitt. Det er viktig å smøre seg med tålmodighet under treningen.

Hvordan begynne?

Skaff deg en kattekasse eller lag en selv f.eks. av bunnen av et bur. Fyll trepellets som strø i kassa. Sett minst en kasse i hvert rom som kaninen har adgang til. Hvis rommet er stort så er det best å ha flere kasser da kaniner har vanskelig for å holde seg. Sørg for at kassene alltid er rene med ny strø. De bør helst gjøres rene hver dag. Dersom kassen er skitten, vil kaninen velge et annet sted å gjøre fra seg.

Når kassene er plassert der de skal være, er neste trinn å sette kaninen oppi en av kassene. Gjør dette før du slipper den løs i rommet. Begynn alltid med å sette kaninen i kassa hver gang du slipper den løs. Dette gjør du for å lære kaninen hvor kassa er. Legg litt kaninavføring og/eller litt strø med urin på i kassa slik at kaninen forbinder kassa med dette. Kaniner pleier vanligvis å gjøre fra seg på samme sted og dette kan du utnytte i treningen. Hvis kaninen har hatt et uhell et sted, kan du for eksempel sette kassa der. Da vil kaninen mest sannsynlig fortsette å bruke dette stedet, og dermed kassa, neste gang den skal gjøre fra seg.

Husk at det er vanskelig å få en kanin helt renslig. Det kommer helt sikkert til å skje uhell. Som regel dreier det seg da om kaninavføring da det er lettest å lære kaninen å tisse i kassa. Hvis ulykken har skjedd så er det viktig å gjøre grundig rent slik at kaninen ikke går tilbake til samme sted igjen.

Ros og belønning

Det er også mulig å trene på renslighet allerede i buret ved å sette en kasse med strø inn i buret. Ros og belønn kaninen med en godbit når den bruker kassa. Kaninen vil etter hvert forstå at den kun skal gjøre fra seg i kassa.

Vanskeligst med hanner

Det er vanskeligere å få hannkaniner renslige enn hunnkaniner. Dette er fordi hannkaniner også bruker urin til å markere sitt territorium og skvetter derfor litt overalt. I disse tilfellene er det viktig å være konsekvent i treningen. Hver eneste gang han har skvettet eller tisset et sted han ikke skal må han settes i kassa. Det er også en god ide å sette kassa der han pleier å markere.

Positiv trening med belønning

Husk at det ikke nytter å kjefte og smelle når du skal trene kaninen din. Dette gjelder alle former for trening av dyr. Det beste resultatet får du ved å bruke belønning. Da vil dyret forbinde treningen med noe positivt. Slik styrker du også båndet mellom deg og ditt kjæledyr.

Lykke til!

Denne artikkelen er levert av Agria.

Del
20.12.2019 10:26

Ikke gi barna en kanin i julegave

Kaninen er det tredje vanligste kjæledyret i Norge, etter hund og katt. Mange barn ønsker seg kanin i julegave, men vet foreldrene hva som kreves for at en kanin skal ha god dyrevelferd, spør Mattilsynet.

22.05.2018 10:43

Pass på hva kaninen spiser

Kaniner kan fort få problemer med magen. Høy og salat er bra mat, mens gulrøtter og epler er godteri.

18.01.2018 15:31

Kaniner fryser om vinteren

Mange tror at kaniner fint kan leve i minusgrader, men kaniner fryser lett. De er avhengige av at eier legger til rette for en god vintersesong.