Mattilsynet © Mattilsynet

Kverke på hester

Det er påvist kverke på to hester i Trøndelag og én i Møre og Romsdal. Stallene der det er påvist smitte er båndlagt.

- 8. juni ble det påvist kverke på en hest ved en liten stall i Levanger og 14. juni ble det påvist kverke ved Stall Kringla i Steinkjer og ved Molde og Hustadvika rideklubb ved Tustn i Molde. Stallene er båndlagt, opplyser Mattilsynet i en pressemelding 15. juni. 

Hesteeiere i de berørte områdene oppfordres til å begrense kontakt med andre hester og staller.

Kverke er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos hester. Symptomene kommer plutselig i form av snørr, hoste, feber og deretter hovne lymfeknuter. Kverke kan behandles med antibiotika, og behandlingen er effektiv for de fleste hester. Vær obs på at et mildere sykdomsforløp ikke er uvanlig. Kverke er ikke farlig for mennesker.

Begrense kontakt

Mattilsynet jobber med smittesporing og prøvetaking.

- Den viktigste tiltaket for å hindre spredning av kverke er å begrense flytting av hester. Vi ber nå alle hesteeiere i områdene rundt smitteutbruddet om å redusere kontakten mellom staller så mye som mulig, inntil videre, sier Gunnhild Okkenhaug, avdelingssjef avdeling Sør-Innherred i pressemeldingen.

Smittevern viktig

Kverke smitter ved kontakt mellom hester, men den kan også smitte via gjenstander og mennesker.

- Det er alltid viktig å tenke smittevern og ha gode rutiner på alle staller, men dette er ekstra viktig i områder der vi vet det er smitte i omløp. Dersom du har planlagt å besøke staller i området, er det viktig at du sjekker om stallen er smittet før du kommer. Dette gjelder også dyretransporter, hovslagere og veterinærer, sier Okkenhaug.

Enkle rutiner kan hindre at hesten din blir syk og hjelpe deg til å unngå at din hest smitter andre dyr og mennesker.

Her er noen gode råd fra Mattilsynet:

  • Lag enkle hygienerutiner i stallen. Vask hender i lunkent vann med såpe før og etter stell av hesten, spesielt mellom håndtering av ulike hester. Håndsprit kan brukes som et alternativ, men fungerer dårlig på tilgrisede hender.
  • Unngå unødvendig persontrafikk inn og ut av stallen. Informer besøkende om hygienerutiner.
  • Bruk rene klær og støvler når du beveger deg mellom ulike staller.
  • Unngå å bruke samme fôrbøtte, vannkar, børste og hovskrape til flere hester eller til ulike grupper av hester. Ikke dypp vannslangen i drikkekar eller bøtte.
  • Bokser bør vaskes og desinfiseres og strø fjernes/byttes, dersom hester fra ulike hestehold bruker samme boks.
  • Ikke la hesten din hilse på andre hester.
  • Nye hester på stallen bør holdes isolert de første 14 dagene.
  • Kun friske hester skal på stevner. Hesten skal være feberfri, den skal ikke ha diaré, neseutflod eller andre tegn på sykdom. Ta gjerne temperaturen til hesten før du drar på stevne.

Dersom man mistenker kverke, skal Mattilsynet varsles umiddelbart på 22 40 00 00.

Del
21.09.2019 10:54

Nytt salmonella-utbrudd

Det er bekreftet salmonella hos en nylig kolikkoperert hest på Hesteklinikken.

08.07.2018 13:51

57 dyrehold med restriksjoner

Nesten en måned etter det første salmonellautbruddet på hest, har 100 dyrehold vært involvert. Akkurat nå er 57 av dem pålagt restriksjoner.

22.06.2018 17:09

44 dyrehold båndlagt

Fredag ettermiddag publiserte Mattilsynet en liste over dyrehold som har vært i kontakt med eller har mistanke om salmonellasmitte.