Newswire

Kjæledyr på første klasse

Nordmenn bruker en halv milliard kroner mer på kjæledyrene sine enn for fem år siden. Nå skal dyrene ha klær, møbler og skikkelig mat.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba av Newswire. 

Ifølge analyseselskapet Euromonitor brukte vi godt over to milliarder kroner på kjæledyrene våre i fjor. Veksten i Norge er større enn i de fleste andre land i Europa.

- Vi har fått bedre råd, og det nyter kjæledyrene godt av. Folk vil at dyrene skal ha det bra. De er blitt familiemedlemmer, sier Morten Baastad i Premium Pet Products. Selskapet er landets største importør av kvalitetsfôr og utstyr til alle slags kjæledyr.

Mer til kjæledyr

Noen kjøper designmøbler i lær til dyrene til mange tusen kroner, andre vil ha halsbånd med edelstener. Og klær til dyr er blitt kjempepopulært de siste årene.

- Jakker og dekken til hunder er nyttig nå om vinteren, så det er langt fra bare jåleri, sier Baastad.

Det er til sammen halvannen million kjæledyr i Norge, og 1,1 million av disse er hunder og katter. Hundeholdet i Norge er stabilt, men det er flere som skaffer seg katt.

- Mange av disse kattene er innekatter som har behov for kattesand, leker og utstyr, sier Morten Baastad.

Mer til mat

Den desidert største andelen penger vi bruker på kjæledyr, er fôr til hund og katt. Rundt 1,8 milliarder kroner totalt. Halvparten av omsetningen til landets dyrebutikker er slikt fôr.

- Aldri før har norske oppdrettere visst så mye om ernæring, og de sprer denne kunnskapene videre til nye hundeeiere. Stadig flere får øynene opp for hvor viktig kostholdet til dyrene er, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.

Spesialfôr er blitt en naturlig del av den ernæringsmessige støtten til syke hunder og katter.

- Veterinæren er den beste til å veilede om dette, sier Bredal.

Hundeeiere bruker nesten utelukkende tørrfor, mens katteiere gjerne vil ha porsjonsposer i tillegg til tørrfôr.

- Mange har dårlig samvittighet for at de gir godterier til dyrene, og nå vil de ha sunne dyresnacks som er bra for tennene, sier veterinær William Bredal.

Del
18.12.2017 13:36

Julegaver til hund og katt

Mange av oss kjøper julegaver til dyra våre. De er tross alt noe av det kjæreste vi har.

29.12.2020 23:54

Godt firbeint nyttår

Nyttårsaften er en kveld mange av kjæledyra våre ikke ser frem til. Her er noen gode råd for å hjelpe dem gjennom kvelden.

26.06.2020 21:38

Plagsom brun husflått på norsk hund

Brun husflått trives innendørs, og kan bli plagsom for dyr og mennesker. Nå er den funnet i Norge.