Illustrasjonsfoto: Unsplash - Henry Majoros

Kiropraktikk på hund

Kiropraktikk baserer seg på premisser om at bevegelsen i ledd må være optimal for at nervesystem, muskler og blodsirkulasjon skal fungere som det skal.

Tanken er at dersom man kan finne og fjerne årsaken til at leddbevegelsen ikke er optimal, vil dette redusere sykdom, skade eller bedre helsen til individet.

Groruddalen Dyreklinikk as har tilbudt kiropraktikk for hunder ved kiropraktor Geir Wiik siden 1993. Les mer og få en kort innføring i kiropraktikk!

Historikk
Kiropraktorene feiret 100 års jubileum i 1995. Studiet og profesjonen har utviklet seg mye på 100 år, og studiet tar nå 5 og et halvt år på universitetsnivå. Kiropraktorene er nå godkjent som en del av helsetilbudet for mennesker. Kiropraktikk regnes mer som et supplement enn et alternativ i mange tilfeller av moderne helsetjenester, og er blitt førstevalget ved enkelte lidelser. Manipulasjon kalles en av hovedbehandlingsformene hos kiropraktorer. Vi vet at manipulasjon har pågått siden storhetstiden til de Egyptiske faraoene, og i de aller fleste samfunn opp gjennom tiden. Kiropraktikk er satt sammen av det greske ordet cheir som betyr hånd, og det greske ordet praktike som betyr å bruke sin kunnskap. Så en kiropraktor blir en som bruker sine hender i behandlingen. Kiropraktikk ble utviklet av beleste menn og kvinner som var på høyde med hensyn til kunnskapen som eksisterte innen anatomi, fysiologi og biomekanikk. De hadde imidlertid et mer helhetlig alternativt ikke-reduksjonistisk syn på kroppen enn det som var vanlig blant leger. Dette førte til at mye viktig erfaring og informasjon ikke ble godtatt av legestanden. Flere undersøkelser har imidlertid kommet i den senere tid som har vært av en slik kvalitet at den øvrige forskningsverden har måttet godta resultatene i forhold til manipulasjonsbehandling. Kiropraktor er en beskyttet tittel i Norge, og man kan derfor ikke kalle seg kiropraktor uten godkjent utdannelse og autorisasjon. Vær imidlertid klar over at en del sier de driver med kiropraktikk uten å være kiropraktor. Disse har man ingen kontroll over utdannelsen til.

Hva er kiropraktikk?

Kiropraktikk baserer seg på premisser om at bevegelsen i ledd må være optimal for at nervesystem, muskler og blodsirkulasjon skal fungere som det skal. Tanken er at dersom man kan finne og fjerne årsaken til at leddbevegelsen ikke er optimal, vil dette redusere sykdom, skade eller bedre helsen til individet.

Hva behandler kiropraktorer?

Kiropraktorer har utdannelse og erfaring som gjør dem til eksperter i å finne feilfunksjon i samspillet mellom nerver, ledd og muskler. Det er med andre ord hvordan et ledd med dets muskel- og nervetilknytning virker, eller dets funksjon, som opptar kiropraktoren mest. Feilfunksjon i ledd kan være en viktig del av årsaken bak diagnoser som prolaps, kink, senebetennelser, muskelstrekk, halthet, ribbelåsninger, slitasjegikt og smerter i rygg og lemmer. Korreksjon av disse feilfunksjonene vil dermed kunne fjerne problemet eller bidra til å øke kroppens evne til å reparere skaden. Hovedverktøyet til kiropraktoren i behandlingen er å føre leddet ved hjelp av en hurtig, retningsbestemt og kontrollert bevegelse inn i hva som kalles det parafysiologiske området, dvs litt mer bevegelse enn det pasienten klarer selv med frivillig bevegelse. Dette kalles for manipulasjon. Dermed økes bevegelsen og en mengde andre fysiologiske prosesser skjer som vil bedre leddbevegelsen og samspillet mellom ledd, muskler og nervesystem. I tillegg til manipulasjon bruker vi vanlige bløtvevsmetoder som massasje, triggerpunktbehandling, traksjon, og gir råd til pasienten om hva som bør gjøres og ikke gjøres alt for å få samspillet i kroppen til å fungere bedre slik at problemet til pasienten ikke så lett kommer tilbake.

Hva skjer ved en kiropraktisk konsultasjon?
Det første vi gjør er å ta en sykehistorie eller en anamnese. Det blir naturlig at hovedvekten legges på bevegelsesapparatet. Særlig hos hund er jeg avhengig av å stole på at veterinæren har gjort en god jobb med å utelukke andre sykdommer i organsystemer som kan gi tilsvarende symptomer. Siden jeg ikke har utdannelse som gjør det mulig for meg å gi en fullstendig differensialdiagnose på hund, må alle hunder først ha vært hos en veterinær for det aktuelle problemet før de kommer til meg. Jeg begynner undersøkelsen med å se hunden bevege seg. Deretter kjenner jeg med hendene på leddbevegelse, og hvordan muskulatur kjennes ut. En nevrologisk undersøkelse hører også med. Dersom det ikke allerede er gjort vil det kunne være aktuelt å ta røntgenbilder og/eller laboratorieprøver.

Hvorfor skal man så behandle hunder med kiropraktikk?
For det første har kiropraktikk vist sin verdi gjennom å ha hjulpet mennesker gjennom over 100 år. For det andre har kiropraktorene en kompetanse på bevegelsesapparatet som går over artsgrensene fordi de grunnleggende anatomiske forhold er så like. Det er klart at det er meget store forskjeller også, og disse må læres, men hovedvekten av erfaringen som vi opparbeider oss om hvordan ledd og muskler oppfører seg på mennesker kan overføres til hunder. Ikke bare er anatomien lik, men mange av sykdommene som slitasje, smerte, muskelkrampe, leddlåsninger, prolaps, slimposebetennelser etc, er heller ikke et særtrekk hos en art. For det tredje er behandlingstilbudet og utdannelsen til veterinærer når det gjelder behandling av skader og belastninger av nerve-muskel-skjelettsystemet mindre optimal enn det som vi forventer innen humane helsetjenester. Og da kommer vi frem til det siste punktet. Folk har endret syn på hundeholdet, og de vil ha optimal behandling selv om dette koster mer og er mer ressurskrevende. Innsatsen i form av penger og tid er også formidabel med hensyn til enkelte trekk-, jakt-, tjeneste- eller brukshunder. Det kreves dermed at de yter opp mot det beste av hva de har potensialer for.

Min bakgrunn

Jeg har vokst opp med hunder, og fikk min første egen hund i 1984. Dette var en Siberian husky, og hundekjørerinteressen var vekket. I dag har jeg 10 Alaska huskyer, og er aktivt med i mellomdistanse sledehundkjøring samt i organisasjonsarbeid i Hakadal sledehundklubb. Jeg har holdt foredrag om forebygging av skader og stretching på hunder i mange forskjellige klubber og kurs. Under min utdannelse som kiropraktor i USA, kom jeg over en gruppe med kiropraktorer og veterinærer som har gått sammen om å utvikle kiropraktikk på hest og hund. Denne gruppen kaller seg for AVCA: American Veterinary Chiropractic Association, og tilbyr kurs til veterinærer og kiropraktorer. Jeg tok ca 120 timers kursing hos disse. To uker etter at jeg var kommet hjem fra USA og begynt ved Stovner kiropraktorsenter, ble jeg kontaktet av Torbjørn Owren. Dette var i 1993, og jeg har siden behandlet hunder ved Groruddalen Dyreklinikk hver mandag ettermiddag. De siste årene har jeg hatt 200-300 konsultasjoner i året på hunder.

Del
14.11.2004 00:00

Hofteleddsdysplasi og andre skjelettsykdommer

I denne artikkelen vil jeg forklare litt om hofteleddsdysplasi (HD) og andre skjelettsykdommer hos hund.

22.02.2005 00:00

Fysioterapi og hund

Fysikalsk behandling av hund blir mer og mer vanlig - heldigvis. Det er nemlig en rekke gevinster å hente i forhold til hundens helse ved å ta i bruk fysioterapi.

10.06.2003 00:00

Gikt hos hund

Mange eldre hunder av de større rasene får problemer med å reise seg, gå og springe på grunn av slitasjegikt i ryggrad eller ledd.