Martha Sexton - publicdomainpictures

Katt som kaster opp

Hvorfor kaster katten opp - og hva bør man gjøre med det? Er det naturlig, eller er katten syk? Finn svarene her.

Sporadisk oppkast kan skyldes at katten slikker i seg mye pels når den vasker seg slik at det lages såkalte hårballer. Disse passerer som regel tarmen, men en sjelden gang må de fjernes ved hjelp av kirurgi. Ved vedvarende oppkast bør veterinær kontaktes.

Fremmedlegeme

Dersom katten har spist et fremmedlegeme som ikke brytes ned i mage-/tarmkanalen, kan dette forsårsake oppkast. Fremmedlegemer kan også vandre videre til tarmen og sette seg fast og skape en akutt forstoppelse i tarmen. Katter med fremmedlegeme kan raskt bli svært syke og man må oppsøke veterinær umiddelbart.

Sykdom

Visse sykdommer kan også gi symptomer som oppkast; nyresvikt, leversvikt, diabetes og bukspyttkjertelbetennelse er eksempler på slike sykdommer. Diagnose stilles ved hjelp av blodprøver og ultralydsundersøkelser der det er hensiktsmessig.

Infeksjoner som salmonella kan også gi oppkast og diaré. Katten smittes av salmonella via småfuglers avføring. Dersom katten jakter på fugl og går mye rundt fuglebrettet, er det en risiko at den smittes. Salmonella går som regel over raskt og det er uvanlig at mennesker smittes med salmonella fra katt.

Virusinfeksjoner kan forårsake oppkast hos katt. Kattepest, som skyldes et virus, er en svært alvorlig infeksjon som kan være livstruende, spesielt for unge katter. De fleste katter i Norge er vaksinert mot kattepest.

Langvarig problem

Kronisk oppkast, dvs når det har pågått mer enn 2-3 uker, kan skyldes en betennelse i mage og tarm. Diagnose stilles vanligvis med endoskopi (gastroskopi, rektoskopi) av magesekk og tarm der små vevsbiter tas og analyseres i mikroskopi.

Når bør veterinær oppsøkes
I de tilfeller der oppkast ikke opphører, bør veterinær alltid oppsøkes. Katten kan raskt bli dehydrert og tape væske og salter. Oppsøk veterinær ved:

  • påvirket allmentilstand (feber, sløvhet, dehydrering)
  • mistanke om fremmedlegeme
  • dersom katten kaster opp vann
  • dersom oppkast og diaré blir blodtilblandet

Behandling
Akutt gastroenteritt pleier å bli bra i løpet av få dager ved hjelp av intravenøs væsketilførsel og en lettfordøyelig spesialdiett som er mild for mage og tarm.

Dersom fremmedlegemet ikke kommer opp fra magesekken kan det i blant tas opp ved hjelp av et fiberendoskop. Dersom fremmedlegeme sitter fast i tarmen, må bukhule og tarm åpnes for at gjenstanden skal komme ut. Vanlige fremmedlegemer hos katter er hårballer, ørepropper, snorer og små leker.

Denne artikkelen er levert av AniCura. Se oversikt over AniCura sine dyreklinikker.

Del
26.03.2024 08:23

Smittetopp hos katter

I ukene før påske ble mange katter smittet av salmonella. Smitten kommer trolig fra ville fugler.

18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.

25.10.2023 22:23

Trøbbel med ørene

Problemer med ørene kan plage både hunder, katter og noen ganger hester.