Koronavirus: Kan være med kjæledyr

Hvis du blir smittet med korona kan du fortsatt være sammen med kjæledyret ditt.

- Det er ingen mistanke om at kjæledyr eller husdyr kan utgjøre en smittekilde for covid-19 hos mennesker eller dyr. Du trenger derfor ikke være redd for å bli smittet av norske dyr, opplyser Veterinærinstituttet på sine nettsider.

Mattilsynet anbefaler at du er nøye med hygienen og begrenser nærkontakten, for eksempel ved å ikke sove i samme seng som dyret.

God hygiene viktig

Generelt bør man unngå at dyr slikker mennesker i ansiktet. Det er også en god rutine å vaske hender før og etter kontakt med dyr.

- Enhver kontakt med egne eller andres dyr, eller utstyr som tilhører disse, bør ikke utgjøre noen smitterisiko så lenge man har en god håndhygiene, skriver Mattilsynet. 

Man skal også trygt kunne passe eller lufte dyrene til en person som er smittet, så lenge man følger hygienerådene.

Vi har ikke dokumentasjon på at mennesker kan smitte dyr med dette koronaviruset og at dyr smitter mennesker tilbake. Ha god hgyiene rundt kjæledyr, og følg helsemyndighetens råd for å unngå smitte, oppfordrer Mattilsynet.

Kan lufte kjæledyr hvis du har lov til å gå ut

- Hvis du har lov til å gå utenfor hjemmet, har du lov til å lufte dyret ditt. Dermed er det helsemyndighetene som bestemmer om du kan lufte kjæledyret ditt eller gi hesten din mosjon hvis du mistenker at du er koronasmittet, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Det er helsemyndighetene som bestemmer hvem som kan ferdes utenfor hjemmet, og rådene oppdateres fortløpende. Alle dyreeiere har et eget ansvar for å holde seg oppdatert, og det er ulike regler for personer i karantene og personer i isolat.

Syke dyr til veterinær

Dersom kjæledyret ditt blir sykt, uansett om du er koronasmittet eller ikke, anbefaler vi som vanlig at du eller noen du kjenner tar det med til din lokale veterinær for å få det behandlet, anbefaler Veterinærinstituttet. 

Hvis du selv er smittet med korona, må du få noen andre til å levere kjæledyret til veterinæren for deg.

Del
25.10.2023 22:23

Trøbbel med ørene

Problemer med ørene kan plage både hunder, katter og noen ganger hester.

30.01.2020 22:02

Dyr kan også få allergi

Akkurat som mennesker kan hunder, katter og hester også få allergi.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.