Tropehagen Zoo

- Ikke vær redd for Polly

Det er over 200 000 selskapsfugler i norske hjem. Nå er mange fugleeiere redd for at burfuglene skal få fugleinfluensa.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba av Newswire.

- Vi har fått en rekke telefoner fra bekymrede fugleeiere de siste dagene, sier driftssekretær Monica Dragsten i Tropehagen Zoo.

Noen er til og med redd for å gå inn i dyrebutikker.

- Frykten er ubegrunnet, det er ikke farlig å besøke dyrebutikker. Fugler som holdes innendørs blir ikke utsatt for fugleinfluensasmitte og vil derfor heller ikke utvikle fugleinfluensa, sier veterinær Evert Jor til Newswire.

Jor har lang erfaring med hold og oppdrett av tropefugler i Norge, og han holder kurs i sykdommer hos tropefugler.

Importforbud

Etter utbruddet av fugleinfluensa er det innført importforbud av selskapsfugl fra en rekke land utenfor EU.

- De aller fleste selskapsfugler som selges i Norge, slik som undulater og nymfeparakitter, leveres av norske oppdrettere. Det lille som er av import til våre butikker kommer i hovedsak fra Sverige, sier Monica Dragsten i Tropehagen Zoo.

De fleste norske oppdrettere av selskapsfugl har lukkede anlegg. De må søke om dispensasjon fra Mattilsynet for å ha fugler ute.

- Folk som har besøkt områder der fugleinfluensa er påvist, bør helst ikke være i berøring med sine egne fugler på 72 timer, sier Monica Dragsten.

Kurser ansatte

I sommerhalvåret er det vanlig for fugleeiere å ta ut bur med undulater og papegøyer på terrasse og i hage.

- Når den tid kommer bør man ta en telefon til Mattilsynet for å sjekke hvilke regler som gjelder, sier Evert Jor.

Dyrebutikkene er svært opptatt av å ha gode rutiner for renhold og smittevern. Tropehagen Zoo skal nå kurse butikkledere i fugleinfluensa, og det samme skal Norske Zoohandleres Bransjeforening.

- For oss er det viktig å være oppdatert på utvikingen av epidemien. Kundene skal føle seg trygge på at de får riktig informasjon, sier Monica Dragsten.

Import- og karantenereglene er strengere i Norge enn i EU, og de skal bidra til at det ikke kommer syk fugl ut i butikkene.

- Holder du burfuglene inne, er det ingen fare for at de skal få fugleinfluensa, sier Evert Jor.

Del
24.06.2022 06:51

Advarer mot fugleinfluensa

Mange villfugler smittet med fugleinfluensa er den siste tiden funnet fra Rogaland i sør til Finmark i nord. Mattilsynet ber alle om å ikke røre syke eller døde fugler.

21.12.2016 11:12

Fugleinfluensa i Norden

Det er nå påvist fugleinfluensa i Danmark, Sverige og på Åland i Finland. Dette gjør at veterinærinstituttet har oppjustert risikovurderingen for smitte i Norge.

25.11.2016 11:20

Informasjon om fugleinfluensa

Fugleinfluensa er en smittsom virussykdom hos fugler. Den alvorligste typen kan føre til at hele fjørfeflokker dør raskt.