Pixabay

Hunder får for lite trim

Hundeeiere bør gå tur med hunden en time eller to hver dag, mener veterinær. De færreste hunder får så mye trim, viser ny undersøkelse.

Over 60 prosent av hundeeierne svarer at de går mindre enn en time tur med hunden sin hver dag, mens 11 prosent svarer at de ikke går tur med hunden daglig. Det går fram av undersøkelse YouGov har gjort for AniCura Dyresykehus.

Syv prosent går mindre enn ti minutter, mens åtte prosent av hundeeierne går mer enn to timer tur med sin firbente venn hver dag.

– Alle hunder burde være ute og røre seg én til to timer hver dag. Tur er viktig for alle raser, ikke bare brukshunder, men også såkalte selskapshunder og de helt små miniatyrrasene, sier veterinær Ingvild Blaker ved AniCura Dyresykehus Oslo.

Tenk alternativt

Hvis det er vanskelig å få til, kan man tenke litt alternativt, anbefaler hun.

– Tar man med hunden på jobben, får den en liten ekstra tur på vei til trikken, eller kanskje man sykler med hunden til butikken. En hund som får løpe løs, eller med en langline, får også langt mer ut av en times tur enn en hund som holdes i et kort bånd, sier Blaker.

Når hunden er på tur, får den brukt seg selv på den måten den er skapt for. Gjennom bevegelse får den utløp for energi, og ved å møte andre hunder, lukte, snuse og orientere seg, får den også brukt hodet.

– Typiske brukshunder, som gjeterhunder, jakthunder og trekkhunder, er skapt for å jobbe store deler av dagen. Men også hunder som er avlet opp til først og fremst å være sosiale, har behov for å røre seg og få stimuli gjennom turer, sier hun.

Tren sammen med hunden: Apportering

Kjeder seg

Tonje Hennig er adferdsterapeut og har jobbet med adferdsproblemer hos hund i 15 år. Hun jobber ved AniCura Dyreklinikk Grimstad. Hennig mener det er en klar sammenheng mellom problemadferd hos hund og for lite mosjon og stimuli.

– En hund som er mye alene, og kanskje kjeder seg store deler av dagen, kan fort bli veldig oppfinnsom. Den kan begynne å gnage på møbler, bjeffe på alle typer lyder eller gjøre fra seg inne. Noen kan også få destruktiv adferd som å bite på potene sine eller løpe etter sin egen hale, sier hun.

Men ekstremt mye tur trenger ikke alltid være løsningen for å bedre adferden hos en hund.

– Nyere forskning viser at overdreven mosjon faktisk kan føre til en stresset hund. Hvis man stadig øker mengden mosjon, uten at det også blir tid til å hvile, kan hunden ende opp med å bli hyperaktiv og få problemer med å roe seg ned, sier Hennig.

Hun vil likevel fraråde hundeiere som har tid til å gå lange turer med hunden, å korte ned turene.

– Det å være ute med hunden, enten det er i en park eller i skogen, er en flott måte å være sammen med hunden sin på. Bare sørg for at en aktiv hund også får muligheter for ro og hvile. Nøkkelen til å få en harmonisk hund er å gi den en balansert mengde med mosjon, hjernetrim og nok hvile.

Hun anbefaler at hunder får 15-16 timer søvn i døgnet, valper opp mot 20 timer.

Overvekt og sykdommer

Tur og mosjon er også helt avgjørende for å unngå overvekt og sykdommer hos hunden. AniCura-klinikkene får ofte inn hunder som er overvektige, og mange av dem har også pådratt seg sykdommer som en følge av en passiv livsstil.

– Diabetes, hjerteproblemer, smerter i muskler og skjelett, og vonde ledd er de vanligste sykdommene som skyldes for lite mosjon og overvekt hos hund. I tillegg øker risikoen ved narkose for overvektige hunder, og hunder med korte snuter kan ofte få mer uttalt pustebesvær om de veier for mye, sier Blaker.

Det viser seg at mange hundeeiere bedømmer vekten til sin egen hund feil. En studie utført ved Norges Veterinærhøyskole viste at over 25 prosent av hundeeierne som bedømte sin egen hund som normalvektig, faktisk hadde en overvektig hund.

Finn en sosial aktivitet

– Mange har fått motivasjon gjennom å melde seg inn i treningsgrupper med hunden eller finne andre typer treningsformer som hund og eier kan gjøre sammen. Jogging, fjellturer og skigåing er klassikere, men det er ingen ting i veien for å ta med seg hunden når man skal ut med skateboard, skøyter eller rulleskøyter, sier hun.

Trening med hunden: Motbakkeløp

På Facebook og sosiale medier kan man også bli med i grupper som planlegger turer og aktiviteter for de med hund.

– Andre morsomme aktiviteter man kan gjøre med hunden er for eksempel dressur, agility eller sporsøk, litt avhengig av hva slags hund man har. Man trenger ikke mye utstyr, naturen kan brukes både som hinderløype og til søk. Spør veterinæren eller dyrepleieren om råd, anbefaler Blaker ved AniCura Dyresykehus Oslo.

UNDERSØKELSEN

Hvor lang tur går du med hunden hver dag?

  • Mindre enn 10 minutter: 7 %
  • 10-30 minutter: 25 %
  • 30-60 minutter: 30 %
  • 1-2 timer: 17 %
  • Mer enn 2 timer: 8 %
  • Går ikke tur med hunden hver dag: 11 %
    (Kilde: YouGov/AniCura)

Denne saken er levert av AniCura, og er skrevet av Newswire. Se oversikt over AniCura sine dyreklinikker.

Del
13.06.2016 15:49

Trening med hunden: Apportering

Hunden kan være en god treningspartner. Bare fantasien setter grenser for hva du kan trene for å komme i form sammen med hunden. Hva med å apportere sammen?

28.06.2016 13:31

Trening med hunden: Burpees

En treningsutfordring inspirert av crossfit: Se hvor mange burpees du klarer mens hunden ser seg om på tur.

21.06.2016 13:58

Trening med hunden: Planken

Tar du ukas utfordring fra Knarvik Dyreklinikk? Ta hunden med for å trene mage- og ryggmusklatur i den klassiske øvelsen Planken.