Det finnes omtrent 60 giftige sopparter i Norge. Enkelte er så giftige at hunden kan bli påvirket bare ved å slikke på den. Agria Dyreforsikring

Høstens farer for hunden

Høsten er her, og har du hund kan det være lurt å være litt ekstra oppmerksom. Agria Dyreforsikring advarer om flere ting som kan være farlig for hunden å få i seg.

Giftige sopp

De soppene som er giftige for mennesker er også farlige for hunder. Noen av de mest giftige soppene er de ulike fluesoppene, som hvit-, grønn-, rød- og brun fluesopp. Symptomene avhenger av hvilken type sopp hunden har fått i seg, og kan komme noen få minutter etter inntak til noen dager senere.

– Dersom du mistenker at hunden din kan ha slikket på eller fått i seg giftig sopp bør du dra til veterinæren med en gang. Om mulig, ta bilder av soppen fra alle kanter eller ta med soppen slik at du kan vise denne til veterinæren, sier veterinær Sara Solheim.

Det kan også være til hjelp for veterinæren om du har et bilde eller kan beskrive hvordan det så ut der soppen vokste. Det kan nemlig være ulik behandlingsmetode og oppfølging avhengig av type soppforgiftning.

Eikenøtter

At sopp kan være giftig vet det fleste, men visste du at eikenøtter også kan forgifte hunder? Hver høst får Agria inn skademeldinger som gjelder dette.

Når eikenøttene faller ned på bakken på høsten er det enkelte hunder som lar seg friste til å smake på disse. Eikenøtter inneholder tanniner som kan være dødelig for hunder, dersom de får i seg høye doser.

– De første symptomene kommer vanligvis innen 3 – 4 timer etter inntak. Oppkast, diaré, tap av appetitt, forstoppelse og magesmerter er vanlige symptomer ved eikenøttforgiftning. Hunden kan også bli slapp, ustø, få feber, blod i urinen, kaste opp blod eller få en svart tjæreliknende avføring, forteller Solheim.

Det er viktig å komme seg til veterinæren med en gang hunden har spist eikenøtter. Det finnes ikke noe motgift, men veterinæren kan gi brekkmiddel og medisinsk kull samt blant annet væskebehandling for å prøve å unngå kroniske skader og i verste fall at hunden dør.

Nedfallsfrukt

Har du en matglad hund som gjerne spiser det den kommer over? Tenk da på at råtten nedfallsfrukt, som epler som har blitt liggende en stund på bakken, kan ha muggsopp på seg.

Muggsoppen kan produsere giftstoffer, blant annet en nervegift. Dette kan gi alvorlig sykdom og symptomene starter som regel kort tid etter inntak, med sikling, oppkast, skjelvinger eller kramper. Mistenker du at hunden din kan ha blitt forgiftet, oppsøk veterinær snarest.

Denne artikkelen er produsert av Agria Dyreforsikring.

Del
23.06.2022 23:17

Algeforgiftning hos hund

På varme sommerdager kan det være deilig å kjøle seg ned med et bad for både to- og firbeinte. Som oftest er dette helt trygt. Man skal allikevel være obs på varme sommerdager med lite vind, for vann som inneholder blomstrende alger kan resultere i algeforgiftning.

05.07.2016 11:54

Pass opp for alger i vannet

Hunder kan bli forgiftet av alger når de bader i sjøen. Giftalgene blomstrer når vannet er som varmest.

19.12.2006 00:00

Julemat er gift for dyr

Julen er ikke til å spøke med for katter og hunder. Mange kjæledyr plages av forgiftning, frykt, diaré og oppkast.