Mattilsynet

Høysesong for pass

Nå er det stor pågang hos dyreklinikkene, som er "passkontor for kjæledyr". Firmaet som produserer de nye kjæledyrpassene jobber ekstraskift for å dekke etterspørselen.

– Det har vært et veldig sug etter de nye passene, så i første omgang fikk ingen av distributørene så mange pass som de hadde bestilt. Jeg vet at noen av dem har vært utsolgt. Derfor produserer vi pass for harde livet, og har produsert i helga også. Det er ekstraordinært, og skjer fordi dette er nytt, stort og omfattende, forteller daglig leder i Paracard, Henrik Bengtsson.

Paracard har fått oppdraget med å produserer de nye kjæledyrpassene. Bengtsson regner med at de i løpet av denne eller neste uke vil ha levert alt som er bestilt.

– Jeg vet at noen distributører har vært utsolgt, men de får flere pass denne uka. Senest i neste uke kommer alle til å ha fått alt de hadde bestilt, sier Bengtsson.

Hunder, katter og ildere som skal til utlandet må ha med seg eget pass utstedt av veterinæren. Seniorrådgiver i Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud (foto: Mattilsynet), bekrefter at etterspørselen er stor.

– Det ble distribuert over 6.000 nye pass til dyreklinikkene før innføringen 1. juni, og mange denne uka her. Alle dyreklinikker skal nå ha fått inn eksemplarer av de nye kjæledyrpassene, sier Tronerud.

Les også: Nye kjæledyrpass fra 1. juni

Pass til ferien

På Stokke Dyreklinikk merker de godt at det nærmer seg sommerferie.

– Vi har stor etterspørsel etter pass de siste ukene før ferien begynner, akkurat som hos politiet. I år er det nok også noen få som har ventet med å bestille til etter 1. juni, fordi de ville ha den nye versjonen av kjæledyrpass, forteller veterinær Jannicke Fonnum ved Stokke Dyreklinikk. (Foto: Stokke Dyreklinikk)

Koster mer, varer lenge

De nye passene koster mer enn de gamle, av flere grunner.

– De nye passene er dyrere i innkjøp, og tar lengre tid å fylle ut. Det er veldig strenge regler for å ivareta sikkerhet. Dermed blir det omtrent dobbel pris for nye pass, forteller veterinæren.

De nye passene er omtrent dobbelt så tykke som de gamle, og skal i følge Mattilsynets beregninger kunne vare hele dyrets levetid.

– De nye passene har mange flere sider for ormekurer (30 sider, red.anm). Her i Vestfold er det mange som reiser til Sverige en gang i måneden, så de var innom hver gang for få ny ormekur. Da brukte de fort opp de gamle passene. Vi håper de nye passene blir en engangsinvestering for dyreeierne, sier dyrlege Fonnum.

Må ha ID-merking

Hun anslår at man bør regne med cirka 15 minutter å fylle ut et nytt pass.

– Det er mye mer tidkrevende for oss å fylle ut. Alt skal skrives på norsk og engelsk, og alle sider som fylles ut skal lamineres, med mindre vi skriver alt for hånd med blokkbokstaver. Vi forsøker selvsagt å finne løsninger som gjør at dette går så raskt og enkelt som mulig. Siden mange av oss dyrleger har varierende håndskrift, bruker vi helst klistremerker for informasjon om vaksiner og ormekurer. I tillegg ser det ut til at vi får skrive ut en av sidene direkte fra vårt system, Vetserve, forteller dyrlege Fonnum.

For å fylle ut passet, må klinikken også sjekke ID-merkingen på dyret.

– Vi må sjekke at chip for ID-merking fungerer, og vite nøyaktig hvor den er plassert. Hvis dyret mangler chip eller den ikke fungerer, må vi ID-merke dyret der og da, forklarer hun.

Huskeliste for nytt pass

  • Bestill time hos dyrlegen i god tid før ferien
  • Kjæledyret må være med for å få pass
  • Eieren av dyret må signere i passet for at det skal være gyldig
  • Ta med evt. gammelt pass

Se sidene i det nye passet i Mattilsynets veileder for utfylling av nye kjæledyrpass her

Gamle pass fortsatt gyldige

Har kjæledyret ditt gammelt pass, kan det fortsatt brukes, forteller Tronerud i Mattilsynet.

– Pass utstedt før 1.6.16 er fortsatt gyldige. Hvis de er fra perioden 29.12.14 – 1.6.16, anbefaler vi at dyreeier tar med seg utskrift av forklaring på hvorfor de ikke har det nye EU-passet. Har man pass utstedt før 29.12.14 skal man ikke trenge dette, sier Tronerud.

Skriv ut og ta med deg dette dokumentet

Del
10.05.2016 22:02

Nye kjæledyrpass

Nå er det krav om pass for alle dyr som skal reise til og fra Sverige. Samtidig kommer det ny passtype for reisende kjæledyr.

25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.

27.09.2017 11:24

Magetrøbbel og forgiftninger

Pass godt på hva hunden får i seg i jula. Mye av den vanlige julematen kan være farlig for hunder og katter.