Hønefoss Dyrehospital

Godt firbeint nyttår

Nyttårsaften er en kveld mange av kjæledyra våre ikke ser frem til. Her er noen gode råd for å hjelpe dem gjennom kvelden.

Raketter lager et øredøvende bråk av smell, hyl og skumle lysglimt. Hunder som gjemmer seg, uler og vandrer hvileløst omkring er så altfor kjent for mange dyreeiere.

VÅR BØNN TIL DEG: La denne nyttårsfeiringen bli en feiring din og nabolagets hunder, katter, hester og andre dyr - ville dyr ikke minst - kan slippe å huske i månedsvis/årevis eller aller helst huske som en rolig og trivelig kveld. Vær en sann dyrevenn og dropp fyrverkeriet i år, eller i det minste begrens oppskytingen til Nyttårsaften kl. 24.00 og inngangen til det nye året. Da har dyreeiere mulighet til å ta forholdsregler for sin firbeinte venn. Er du på hytta eller i et område med ville dyr, husk at mange hundeeiere har gjemt seg vekk fra feiringen på skauen eller fjellet og at de ville dyra ikke har noe sted å gjemme seg.

DYRLEGENS RÅD FOR GOD FIRBEINT NYTTÅRSFEIRING:

1. Sørg for at hunden er godt luftet tidlig på dagen/kvelden

Gå en god tur på dagen slik at hunden er litt sliten og slapper best mulig av utover kvelden. Ikke gå tur når det kan forventes at raketter fyres av, med mindre du er helt trygg på at hunden din ikke blir redd. Ikke under noen omstendighet slipp hunden ut alene, også hunder som man tror er trygg på lyder/lysglimt kan bli overrasket eller skremt og stikke av.

2. Vær sammen med dyra

Dette gjelder spesielt dersom hunden/katten allerede har lydfobi, men husk på at dette også er noe som kan utvikle seg dersom de får en ubehagelig opplevelse når de er alene hjemme. Vær i nærheten selv, eller få noen som hunden eller katten er trygg på til å passe dersom dere skal bort. Spesielt valper som aldri har opplevd nyttårsaften tidligere bør ikke være alene. Lydfobi hos mange hunder er genetisk betinget og du bør være der for valpen din for å observere hvordan den reagerer og vise trygghet.

3. La dyra få mulighet til å gjemme seg

La dyra få søke ly et sted/rom med mindre støy og lys. Ikke steng av det hunden eller katten anser som rømningsveier (men ikke slipp ut, da de kan stikke av og gjemme seg ute og i verste fall bli påkjørt). Vil hunden legge seg bak sofaen eller søke tilflukt på badet, la den gjøre det.

4. Avled oppmerksomheten

Forsøk å være upåvirket og avled oppmerksomheten ved å leke, gjøre øvelser og aktivisere/gi belønning. Mange glemmer da at det smeller rundt dem når de gjør morsomme ting, i alle fall blir de mindre opptatt av bråket og får redusert angstopplevelsen.

5. Sett gjerne på lyd/musikk og trekk for gardiner

Lyd og musikk i huset kan ta av for noe av lydene fra rakettene, og lysglimt fra raketter mindre skremmende dersom vinduer dekkes til.

MEDISINER

For mange er de nevnte punkter nok, men for de som har reell lydfobi, kan det være nødvendig med bruk av angstdempende medisiner i tillegg.

Det er ulike medisiner vi kan bruke, felles for disse er at de demper angsten og fryktreaksjonen. De demper også korttidsminnet, slik at den ikke husker det skremmende den har opplevd. For best effekt bør medisinen gis i god tid før det smeller, og samtidig ta tak i rådene ovenfor.

En av disse medisinene er utviklet spesifikt for lydfobi hos hund og gis 30-60 min før det er forventet at lyden oppstår eller så fort hunden begynner å vise tegn til angst.

Medisinene bør prøves ut i god tid før nyttårsaften.

NB: Dette er legemidler og hunden må inn til en vurdering først, slik at vi finner hva som vil fungere best og være trygt for din hund å bruke.

FEROMONER OG KOSTTILSKUDD

Feromoner er duftstoffer som skilles ut av hunder og katter, og som de bruker for å signalisere seg i mellom. Disse senker stressnivå og har en beroligende effekt. Diegivende tisper avgir fermononer som virker beroligende på valpene. Ved bruk av et syntetisk feromon, likt det som skilles ut av tisper like etter fødsel for å gi trygghet til valpene, dempes den generelle angsten til hunden i hjemmemiljøet.

ADAPTIL (”feromoner på boks”) fås kjøpt hos dyrlegen og finnes som diffuser til å sette i stikkkontakta, spray og halsbånd. Dette bør man begynne å bruke 2-3 uker før nyttårsaften.

Til katt heter tilsvarende produkter Feliway Classic og Feliway Friends. Feliway Classic er en kunstig utgave av kattens ansiktsferomon og Feliway Friends en syntetisk utgave av kattens trygghetsferomon som kattemor skiller ut når hun dier.

Feromonene brukes også ved andre stress-situasjoner som for eksempel når valpen/kattungen kommer til sitt nye hjem eller venne til bilkjøring, urinmarkering og generell uro eller redsel eller spenninger mellom katter i et hushold.

Noen hunder kan også ha nytte av kosttilskudd som inneholder nevromodulerende næringsstoffer, - som iHarmoni eller som finnes i hundefôret Calm fra Royal Canin. Disse inneholder et beroligende melkeprotein som hjelper hunden med å takle stress-situasjoner, som bl.a. nyttårsaften er for mange. For å bygge opp effekt bør disse startes en tid før stress-situasjonen oppstår.

FOREBYGGE LYDFOBI

Lydfobier er vanlig hos hunder, noen studier viser at en tredjedel av hunder har dette. Dersom du opplever at hunden eller katten din viser tegn til angst for lyder, er det viktig å ta tak i dette for å unngå at det utvikler seg. Når nyttårsaften er over er det lett å legge vekk problemet og bare vente til neste år, - ikke gjør det!

Angst for lyder kan det jobbes med gjennom det vi kaller desensibilisering. Dette kort kort ut på at man tilvenner hunden til de lydene den er redd for ved å eksponere den for lydene i korte intervaller og på lavt volum, for å gradvis øke volum og intensitet over tid. Det er best å gjennomføre en slik prosess i samråd med veterinær eller atferdsterapeut. For noen hunder kan det være aktuelt med angstdempende medisiner, evt. feromoner og kosttilskudd i en slik treningsfase.

"Sounds Scary" er CD med lyder av fyrverkeri, skudd og tordenvære som inneholder instruksjoner som det er lett å følge. Denne pakken er tilsags i dyreklinikker.

Med ønske om en fredelig nyttår for alle firbeinte fra oss på Hønefoss Dyrehospital :)

Denne artikkelen er laget av Hønefoss Dyrehospital.

Del
30.12.2022 12:11

Gode råd for nyttårsaften

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter og smell, men det er mulig å gjøre kvelden lettere.

26.06.2020 21:38

Plagsom brun husflått på norsk hund

Brun husflått trives innendørs, og kan bli plagsom for dyr og mennesker. Nå er den funnet i Norge.

10.05.2020 11:52

Flåttsesongen har startet

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått.